Mielipide

Keskustalla hyvät syytolla mukana hallituksessa

Minä en nyt ymmärrä osan suomalaisista hallitushysteriaa. Tai sitä ihmetystä, että keskusta on hallituksessa.

Tässä lehdessä mielipidekirjoittaja vaati, että hallitus pitää kaataa ja perustaa hallitus perussuomalaisten, kokoomuksen ja keskustan varaan. Muistutan kaikille, että nämä kaikki puolueet menettivät kannatustaan edellisiin eduskuntavaaleihin verrattuna.

Nykyinen hallitus on muodostettu vaalien voittajista keskustaa lukuun ottamatta. Hallitus on muodostettu vaalien tuloksen perusteella perustuslakia ja vuosikymmenten käytäntöä noudattaen.

Kun yhä uudelleen moititaan keskustaa hallitukseen osallistumisesta, niin jokaisen moitteeseen yhtyvän henkilön pitäisi perehtyä hallitusohjelmaan. Keskustalaisten (ja myös aikaisemmin keskustaa äänestäneiden) näkökulmasta hallitusohjelma on hyvä.

Väitetään, että hallitusohjelma on keskustalaisin koskaan. Miksi näin? Yksi syy on edellisen hallituskauden opetukset (Siperia opettaa!), toinen äänestäjien reaktiot ja kolmantena tahto muodostaa erilainen hallitus kuin edellinen oli.

Keskustan näkökulmasta edessä oli suuria poliittisia linjanvetoja, joista puolueen poissaolo olisi kohtalokasta. Hallitusohjelmasta lainattua: ”Sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävässä Suomessa taloutta hoidetaan ihmisiä varten, ei päinvastoin. Kestävä talouskasvu rakentuu korkealle työllisyysasteelle ja vahvalle julkiselle taloudelle.”

Kun aikanaan Kataisen hallitus antoi ensimmäisen budjettiesityksensä, oli budjetin alijäämä seitsemän miljardia euroa. Ei silloin kukaan riehaantunut moisesta. Minä kyllä omissa pienissä ympyröissäni ihmettelin sitä!

Sen vuoden tilipäätös taisi olla vielä enemmän alijäämäinen, ja se jatkui Sipilän hallituskauteen saakka.

Mikko Kärki

keskustan jäsen

Lempäälä

Väitetään, että hallitusohjelma on keskustalaisin koskaan.
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kiinteistörakenne vaatii uudistamista

Maailman onnellisin keskusta ja punamulta

HS: Yli puolet keskustan kannattajista suhtautuu kielteisesti hallituksen menonlisäyksiin