Mielipide

Ruokahävikkiä voidaan vähentää myös hinnoittelulla

Viime aikoina on keskusteltu paljon ruuan suuresta hävikistä. Hävikkiä voidaan tehokkaasti vähentää myös dynaamisella hinnoittelulla. Dynaamisessa, eli muuttuvassa, hinnoittelussa esimerkiksi ravintoloissa lounasajan jälkeen myytävien niin sanottujen ylijäämäannosten hintaa lasketaan sitä mukaa, kun annosten kysyntä vähenee. Algoritmi määrittää hintaa automaattisesti ja kysynnän suhteen reaaliaikaisesti.

Kokemuksemme mukaan näin on saatu hävikkiä (ylijäämäannosten määrää) pienennettyä jopa yli 14 prosenttia.

Samalla ravintoloiden liikevaihto on kasvanut keskimäärin yli 11 prosenttia. Myös kuluttajat ovat olleet tyytyväisiä saadessaan annoksia edullisesti. Tarvitsemme kaikkia keinoja ruuan hävikin pienentämiseksi.

Uudet ja innovatiiviset hinnoittelumallit ovat yksi osa ratkaisua: ei pelkästään ravintoloiden ylijäämäannosten myynnissä, vaan muuallakin.

Tiina Laisi-Puheloinen

Priceff Oy

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomen ensimmäinen hävikkiruokakauppa on ylittänyt tavoitteensa – 130:tä vapaaehtoista yhdistää ajatus siitä, että ruokaa ei tulisi laittaa roskiin

Maistuuko nuorisolle tomaattismoothie? Hävikkikasvikset saivat uuden elämän kesäjuomana

Vain noin puolet suomalaisista tietää varmuudella parasta ennen -päiväyksen ja viimeisen käyttöpäivän eron