Lukijalta: Jos haluat pelastaa maapallon, syö suomalaista lihaa - Mielipidekirjoitus - Maaseudun Tulevaisuus
Mielipide

Lukijalta: Jos haluat pelastaa maapallon, syö suomalaista lihaa

"On selvää, että maapallolla eletään yli luonnonvarojen kestävän käytön. Muovilautat valtamerillä ovat ihmisten välinpitämättömyyttä."

Viime aikojen kuumin puheenaihe on ollut ilmastonmuutos. Uutisointia asiasta tulee ähkyyn saakka. Asiantuntijoita löytyy laidasta laitaan. Ihmiset pusketaan ahdistuksen tilaan. Maapallo tuhoutuu, ellemme tee nopeasti jotain.

On selvää, että maapallolla eletään yli luonnonvarojen kestävän käytön. Muovilautat valtamerillä ovat ihmisten välinpitämättömyyttä. Saasteita syntyy vanhoista moottoreista ja jätteiden mätänemisestä. Pääosin osaamattomuudesta.

Suomi haluaa profiloitua puhtaudessa, ilmasto- ja ympäristöystävällisyydessä maailman kärkimaana. Se on helppoa, koska meillä osataan toimia kestävästi ja taloudellisesti. Parannettavaakin toki monissa asioissa vielä on, kuten ruokahävikin pienentämisessä.

Selviytyäksemme tarvitsemme ravintoa. Luonnonsuojelujärjestöt ja vihreät poliitikot heittävät ahdistuksen varjon tavallisten normaalia lihaa syövällä ravinnolla elävien ihmisten päälle. Vain kasvissyönti pelastaa. Liha ja maito saastuttavat.

Samaan aikaan ekologisena ja trendikkäänä ruokana tarjotaan ulkomailta tuotuja avokadoja, soijaa sekä maapallon toiselta puolelta tänne rahdattua kookosvettä.

Ilmastonmuutoksen mörkö heitetään jatkuvasti suomalaisen tuottajan niskaan, vaikka tosiasiassa meillä on vastaukset käsillämme oleviin ongelmiin. Me haluamme olla osa ratkaisua.

Toisin kuin Brasilian sademetsien hakkuuaukkojen laidunmailla, Suomen pellot ovat nurmivaltaisia. Nurmi sitoo kasvaessaan hiiltä.

Nurmen jalostaminen elintarvikkeiksi edellyttää märehtijää tuottamaan sen meille syömäkelpoiseksi ravinnoksi, maidoksi ja lihaksi. Ympäristö­ystävällisesti, puhtaasti ja läheltä.

Metsäpolitiikkamme suurimmat kritisoijat asuvat betonilähiöissä, kivihiilellä tuotetun lämmön alla. Kotimaista uusiutuvaa energiaa ovat metsät täynnä, ja sitä syntyy kymmeniä tuhansia kuutioita lisää joka ikinen päivä.

Suomen metsäosaaminen on niin ikään vastaus ilmasto­ahdistuksen torjuntaan. Mitä paremmin metsää hoidetaan, sen paremmin se kasvaa ja sitoo hiiltä itseensä.

Meillä hakkuuaukot uudistetaan nopeasti ja uusia taimia istutetaan miljoonia joka ikinen vuosi.

Suomalaisen puun käyttö kaikissa sen muodoissaan tuo paitsi työtä, myös vastauksia globaaliin ongelmaan.

Jos siis haluat pelastaa maapallon, tue kansallista alkutuotantoamme syömällä suomalaista ruokaa ja käyttämällä kotimaista puuta.

Mikko Savola

kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen (kesk.) Ähtäri

MT:n kaikki mielipidekirjoitukset

Lue lisää

Professorikopla tunnusti syntinsä

Lauhtuvat talvet vaativat metsänomistajalta yhä enemmän tarkkuutta korjuuvaurioiden ehkäisemiseksi

Elinvoimaiset metsät ovat tulevaisuuden avainnippu

Alkuperältään koronan kaltaiset taudit lisääntyvät – Ruokaviraston pääjohtaja: "Eläimistä ihmisiin siirtyvät taudit ovat kasvava uhka"