Mielipide

Täydellisen itsenäinen maanpuolustus parasta

Ministeri Seppo Kääriäinen tulkitsi Maaseudun Tulevaisuuden yliössä puolustusvoimien uuden komentajan Timo Kivisen ensimmäistä lausuntoa ja lisäsi siihen sisältöä (MT 12.8.).

Hän korosti useita kertoja Suomen tekemiä kahdenvälisiä ja monen keskeisiä sopimuksia muiden valtioiden kanssa. Taisi olla häveliäisyyttä, ettei hän ei maininnut näitä valtioita nimeltä.

Suomessa on vuosikymmeniä korostettu, että Suomen puolustus perustuu itsenäiseen maanpuolustukseen ja hyvin hoidettuun ulkopolitiikkaan ja että naapurimaiden kanssa ollaan syvässä sovussa riitoja haastamatta. Tämä oli presidentti Urho Kekkosen vakaa sanoma. Se on nyt unohdettu, vaikka sen sanoma korostuu entisestään.

Viime eduskuntakaudella Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa hoidettiin kokonaan toisenlaiseen vaaralliseen suuntaan. Sopimukset on tehty Naton, Yhdysvaltojen, Englannin ja Ranskan kanssa. Näillä mailla ovat hyökkäävät armeijat ja Suomella taas puolustusvoimat. Niissä on vahva ero.

Sotilaalliset sopimukset erityisesti Yhdysvaltojen ja Englannin kanssa ovat sopimattomia ja moraalittomia. Ne on purettava pikaisesti ja lopettavaa harjoitukset niiden kanssa. Ne horjuttavat Suomen ja Venäjän välistä syvää rauhan tilaa. Suomella on liian karmeat kokemukset veljeilystä suuren hyökkäysarmeijan kanssa vuosina 1941–1945.

Meidän täytyy perustaa puolustuksemme itsenäiseen puolustukseen, asevelvollisuuteen ja hyvin hoidettuun ulkopolitiikkaan ja syvään rauhantilaan naapureiden kanssa. Puolustusvoimiamme voidaan käyttää vain YK:n päätöksellä rauhan palauttamiseen kriisipesäkkeissä. Tämä periaate pitää Suomen maanpuolustustahdon korkeana.

Vilho Kinnunen

Raahe

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Seppo Kääriäinen: "Monipaikkaisuus on ajan sana"– kannustaa selvittämään koko hallinnon tehtävät

Seppo Kääriäinen tukee Kulmunia keskustan puheenjohtajakisassa

Yhteistyö etusijalla puolustusasenteissa