Mielipide

Suojelun vesistöpäästöjä

Myös suojeltavat eläimet aiheuttavat vesistöpäästöjä eivätkä vain ruuaksi kasvatettavat eläimet.

Suomen merialueella merimetsojen oleskelu ja pesimäajan saalis on viisi miljoonaa kiloa kalaa, josta Suomen merialueille ravinnepäästöt vuodessa fosforia 35 000 kiloa ja typpeä 150 000 kiloa.

Itämeren altaan norppien ja harmaahylkeiden vuotuinen kalansaalis on 100 miljoonaa kiloa, josta Itämereen suorat ravinnepäästöt vuodessa fosforia 700 000 kiloa, typpeä kolme miljoonaa kiloa. Vuotuinen vanhuus- ja sairauspoistuma 30 000 kiloa hylkeenlihaa.

Saimaalla norppien vuotuinen kalansaalis on 500 000 kiloa, josta ravinnepäästöt fosforia 3 500 kiloa ja typpeä 15 000 kiloa. Lisäksi suurin osa vuotuisesta kalankasvusta, joka rajoitusten vuoksi mätänee järveen.

Kaikki tämä fosfori on levänkasvuun käyttökelpoisessa muodossa, kun taas metsän ja maatalouden vesistökuormitus fosforista leville käyttökelpoisessa muodossa on vain 25 prosenttia.

Kauko Närhi

Puumala

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lukija merimetsoista: Myös suojeltavat eläimet aiheuttavat vesistöpäästöjä

Merimetsot ja Ely-keskus estämässä Rauman satamalaajennuksen – raumalaiset tekivät kuntalaisaloitteen merimetsojen häätämiseksi

Ahvenanmaalaiset metsästävät jahdeissaan 2 000 merimetsoa – "Haulikolla osuu varmasti 20–25 metristä, talkoojahdissa saadaan kerralla mahdollisimman monta lintua"