Mielipide

Maaseudun tulevaisuus turvattava

Tuore Tilastokeskuksen väestöennuste maalaa karun kuvan Suomesta: 2040-luvulla väkiluku kasvaa vain Uudenmaan maakunnassa. Muut maakunnat näivettyvät ja väki siirtyy maalta kaupunkeihin. Vuonna 2050 Suomen väkiluku olisi ennusteen mukaan noin 100 000 nykyistä pienempi.

Suomalaisen ruoantuotannon kannalta kehityssuunta on vaarallinen. Kuka viljelee peltomme ja kasvattaa karjaamme, jos ihmiset ja palvelut keskittyvät vain muutamiin paikkoihin maassamme? Tilanteen ongelmallisuutta kuvaa myös ruokaketjun sisäinen tulehtunut ilmapiiri, jossa jännitteet ovat edelleen vahvoja. Tähän meillä ei ole varaa.

Tulevaisuudessa paine tuottaa ruokaa Pohjolassa tulee lisääntymään. Maailman väkiluku, toisin kuin Suomen, jatkaa kasvua ja kestävästi tuotettu puhdas ruoka on tulevaisuudessa Suomen maaseudulle iso mahdollisuus. Jos nyt annamme omavaraisuuden ja huoltovarmuuden notkahtaa liian alas, luomme turvallisuusriskin. Heikentynyttä huoltovarmuutta on vaikeampi nostaa myöhemmin takaisin ylös.

Sen sijaan, että annamme maataloutemme riutua tulevina vuosikymmeninä, tulisi meidän miettiä, miten saamme olosuhteet paremmiksi tulevina vuosina – siis miten nostamme kannattavuustasoa pysyvästi kestävämmälle tasolle.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) on esitellyt hallituksen budjettiehdotuksessa muutamia keskeisiä toimia. Maaseudun kehittämisrahasto Makeraa esitetään lisäpääomitettavan 31 miljoonalla eurolla ensi vuonna. Makeran pääomittamisella turvataan investointeja sekä työllisyyttä. Investointiavustusten avulla voidaan käynnistää hankkeita, jotka työllistävät esimerkiksi rakennussuunnittelussa, rakennustarviketeollisuudessa sekä rakennustyömaalla.

Samaan aikaan investoinneilla korvataan vanhentunutta kapasiteettia, edistetään ympäristön tilaa ja parannetaan eläinten sekä viljelijöiden hyvinvointia. Budjettiehdotuksessa edistetään myös ruokavientiä. Suomalaiset markkinat ovat verrattain pienet, joten kasvua ja lisää tuloja ruokaketjuun on haettava elintarvikeviennin kautta

Nämä toimet ovat välttämättömiä ja tärkeitä. Huolehtimalla maaseudun elinvoimasta ja kotimaisen maataloustuotannon kannattavuudesta pidämme parhaiten suomalaisen ruoan puolta. Se on koko maan puolesta huolehtimista.

Joonas Könttä

kansanedustaja (kesk.)

Lue lisää

Tilastokeskus: Syntyvyys jatkaa laskuaan, alkuvuonna melkein tuhat lasta vähemmän kuin vuosi sitten

Tilastokeskuksen ennuste: 15 vuoden kuluttua Suomessa ei ole enää yhtään maakuntaa, jossa syntyy enemmän ihmisiä kuin kuolee

Heinäluoma on liiankin taitava poliitikko

Näin suurimmat puolueet ratkaisevat kaupungistumisen seuraukset