LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Mielipide

Lihakeskustelu väärillä urilla

Suomessa keskustelu naudanlihan ja maidon tuotannon vaikutuksista ilmastoon on lähtenyt ihan väärille urille. On tahallisesti sotkettu Yhdysvaltojen ja muiden suurten lihantuottajamaiden tuotantotavat meidän kotimaisen maatalouden ympäristöystävällisempään tapaan tuottaa.

Yhdysvalloissa lehmille laitetaan tasaisin väliajoin hormoninappi korvaan ja lihakarjalle syötetään hormoneja ja soijaa, eläimet ovat pelloilla missä ei kasva ruohoa, vaan on pelkästään musta multa. Nurmiviljelyä on vain pieni osa.

Suomessa koko tuotanto perustuu nurmiviljelyyn ja eläimille ei anneta tuotantoa lisääviä haitallisia hormoneja. On täysin perusteetonta kieltää lapsilta ja vanhuksilta maidon ja naudanlihan syönti, eikä myöskään ole oikein että ravintola päättää asiakkaiden puolesta mitä he saavat syödä. Ravintoloilla pitää olla oikeus päättää, onko heidän valikoimissaan kasvisvaihtoehto syyllistämättä näitä ravintoloita.

Saadessaan itse päättää mitä hän syö ja juo ilman fanaatikkojen syyllistämistä, ihminen on onnellinen ja voi keskittyä ilmastonongelmien ratkaisuun täydellä teholla.

Mauri Moilanen

Oulu

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kalmari vastaa Pitkolle ja Keräselle

Emolehmätilallisen vaikea valinta: Tuotannon laajennus vai pillit pussiin?

Brasilialaista vai kotimaista nautaa? Amazonin metsäkatoalueilla tuotetulla lihalla moninkertaiset päästöt