LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Mielipide

Autiotupaverkostolle korvamerkattua rahaa

Autiotuvat ovat osa suomalaista kansallispuistojen maisemaa, kulttuuriperintöä ja retkeilyperinnettä. Autiotupaverkosto laajentaa mahdollisuuksiamme luontomatkailuun kansainvälisesti vertaillen ainutlaatuisella tavalla. Autiotupaverkostomme on tiheä ja majoittuminen on veloituksetonta.

Hoidetut vaellusreitit ja tupaverkosto ovat hyvä perusta virkistys- ja matkailukäytölle. Luonnon kannalta on myös eduksi, että valtaosa vaeltajista pysyy merkatuilla reiteillä

Metsähallituksen Luontopalvelujen korjausvelka-arvioinnin mukaan yhden autiotuvan kunnostus maksaa 7 000–18 000 euroa. Metsähallitus ylläpitää 327 tupaa, joista autiotupia on 263 (tilanne 1/2018). Kiireellistä korjaustarvetta on noin 40 prosentissa tuvista.

Valiokuntakäsittelyssä valtiovarainvaliokunta lisäsi autiotupien kehittämiseen ja korjausvelan vähentämiseen 100 000 euroa vuodelle 2018. Hyvien tulosten rohkaisemana lisäys oli seuraavalla kerralla 200 000 euroa vuodelle 2019. Eduskunta hyväksyi lisäykset. Nämä korvamerkatut summat tulivat normaalin perusrahoituksen päälle.

Perusrahoitus Metsähallitukselle on myönteisellä uralla. Siitä huolimatta on tärkeää myös jatkossa erikseen huomioida autiotuvat. Siksi olen tehnyt talousarvioaloitteen, jossa esitän vuodelle 2020 autiotupaverkoston korjaamiseen 250 000 euroa. Muutaman vuoden suunnitelmallisella kirillä saadaan paljon aikaan luontomatkailun ja retkeilijöiden hyväksi.

Pauli Kiuru

kansanedustaja (kok.)

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tulokaslajit riski luonnonsuojelualueiden alkuperäislajistolle: "Villisika on opportunisti" – toisaalta kuopiminen voi edesauttaa puiden kasvua

Metsähallituksen pääjohtajakisa tiivistyy, loppusuoralla viisi ehdokasta

Metsähallitusta toistaiseksi luotsaavalle Tuomas Hallenbergille metsästys on sydämen asia