LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Mielipide

Miksi tässä näin kävi?

Meidän maamme rajan yli tunkeuduttiin vuonna 1939, mutta Korkeimman käden suojassa raskain uhrein ja koko kansan äärimmäisellä sitkeydellä valtaaminen torjuttiin. Oma päätösvalta ja raha säilytettiin. Armoton työnteko ja säästäminen vaurastuttivat ja nostivat maamme nopeasti hyvinvointiyhteiskunnaksi, jossa kaikista pidettiin huolta, väkimäärä kasvoi nopeasti.

Nyt päätösvalta on muilla eikä ole omaa rahaa, eikä siis raha- ja talouspolitiikkaa. Seurauksena suunnaton valtion, kuntien, yksityisten velka, Jos ja kun korot nousevat, on kansamme katastrofi valmis?

Sekatalouden mallilla, valtiojohtoisesti rakennettiin perusteollisuus ja voimalaitokset, terästehtaita, yliopistoja, kansakouluja ja välttämättömät palvelulaitokset. Syrjäisiä seutuja myöten oli palveluja tarjolla, rakennettiin muun muassa tieverkosto, raivattiin peltoa, tehtiin uusia koteja ja navetoita.

Esimerkiksi sähköyhtiöt on nyt myyty ulkomaisille yhtiöille, jotka rahastavat monopoliaseman suojassa.

Maaseudun kylistä nousi myös osuustoiminta voimakkaana vauhdittamaan kehitystä. Perustetut osuuskaupat ja osuuspankit toimivat miltei kaikissa pitäjissä, palvellen pienen ihmisen tarpeista lähtien. Osuuskaupat ovat nyt asutuskeskuksissa, eikä meillä entisillä jäsenillä ja kaupan tukijoilla ole mitään sananvaltaa. Nyt osuuskaupat ”halpuuttavat” ruuan hintaa niin, ettei tuottaja saa elantoa ammatistaan.

Osuuspankit myös ovat unohtaneet ”kasvattajansa” niin täydellisesti, etteivät pidä meille edes ovia auki. Olemme ilmeisesti muuttuneet rupusakiksi ja hiekan tuojiksi. Pankeissa olevat rahamme eivät ole vuosiin tuottaneet yhtään korkoa, vaan kaikki tuotot ovat menneet ”parempiin suihin”.

Ehdotan, että kiireellisesti tutkitaan vaihtoehdon rakentamista pankkitoiminnoille, lähtökohtana me asiakkaat, eivät sijoittajat ja pelurit.

Kuolleisuus on ylittänyt syntyvyyden. Se tarkoittaa huoltosuhteen romahtamista, eläkkeiden laskua, hoivan puutetta ja johtaa kansakunnan tuhoon.

Mistä johtuu, että meillä on hävittävä esivalta?

Jaakko Jukkola

Pyhäjoki

Aiheeseen liittyvät artikkelit

OP-ryhmään yt-neuvottelut – irtisanomistarve enintään 250

Osuuspankkien määrä hupenee systemaattisesti: Nyt maassa on 153 osuuspankkia, ensi vuoden lopulla noin 130

Hyvinvointiyhteiskunnan turvaaminen vaatii poliitikoilta merkittäviä uudistuksia, sanovat kärkivirkamiehet