LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Mielipide

Mihin Kela tarvitsee pääjohtajaa?

Kansanedustajille tulee jatkuvasti yhteydenottoja kansalaisilta, jotka kokevat tulleensa Kelan kaltoin kohtelemaksi.

Kun etuudet on laskettu väärin, päätöksiä joutuu odottamaan viikkotolkulla, tulorekisteri ja Kelan tietojärjestelmät eivät pelaa yhteen, kärsijänä on apua tarvitseva kansalainen. Monilta henkinen kunto pettää. Lopulta he antavat periksi ajautuen leipäjonon jatkeeksi.

Olen usein lähestynyt Kelan pääjohtajaa ja yrittänyt yhdistää apua hakevaa kansalaista ja Kelaa – josko syntyneeseen erimielisyyteen etuuden oikeutuksesta löytyisi tolkullinen selitys ja ratkaisu.

Kuvio menee aina jotenkin näin: pääjohtaja kiittää viestistä ja siirtää asian alemmalle johtotasolle, joka aikanaan vastaa ja siirtää sen seuraavalle alemmalle tasolle.

Lopputulos on aina sama: kansalainen ei saa apua eikä oikeutta.

Mihin Kela tarvitsee pääjohtajaa, kun hänen johtamisellaan ja arvovallallaan ei ole merkitystä? Koko Kelan johta­minen on uudistettava, jotta se saadaan toimimaan nykyistä paremmin.

Pääjohtajan tehtävä on lakkautettava tarpeettomana, myös puolet muista johtajista pois. Kaikki loput johtajanimikkeellä olevat henkilöt laitetaan puoleksi vuodeksi asiakastyöhön ratkaisemaan päivittäisiä ongelmia, jossa Kelan ongelmat tulevat johdon iholle.

Kela voisi palkata muutaman oman asiakkaansa, jotka ovat kokemusasiantuntijoita, valottamaan ja opastamaan Kelan johtoa, miten asiat tulisi oikeasti tehdä. Ai niin tärkein, Kelan valtuuston voisi lopettaa.

Antero Laukkanen

kansanedustaja (kd)

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kelaan esitetään taas todennäköistä pätkäjohtajaa – mutta mitä tekee presidentti?

Kelan uudeksi pääjohtajaksi nousemassa yllättäen Outi Antila – hävisi viimeksi paikan arvalla

Kelan pääjohtajuudesta kisaavat professori Lasse Lehtonen ja Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Hanna Tainio