LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Mielipide

Kulutus kestävän kehityksen mukaiseksi

Suomen osuus maailman kasvihuonekaasuista on 0,15 prosenttia. Keskustelussa meillä päästölähteinä ovat korostuneet maatalous ja karjankasvatus. Euroopan Ympäristökeskuksen mukaan suurimmat päästöt tulevat energiantuotannosta (78 prosenttia) ja siitä luvusta kolmannesta edustavat liikenteen päästöt.

Maatalouden kasvihuone­päästöt ovat 10 prosenttia kaikista päästöistä. Maittain tarkasteltuna Suomen päästöt ovat teollistuneiden maiden pienimpiä.

On selvää, että kasvihuone­päästöjen suurimmat lähteet ovat muualla. Perussyy on globaali kuluttamisen kasvuun perustuva maailmantalous.

Ennen raaka-aineet, hyödykkeet ja työ olivat pääosin oman valtion sisällä. Nyt nämä talouselämän peruselementit keskitetään halvimpien kustan­nusten maihin. Sitten kaikki rahdataan ympäri maapalloa rikkaampien kansalaisten hyödykkeiksi. Tästä seuraa haittoja kaikille osapuolille.

Hiilijalanjälki globaalissa verkkokaupassa on moninkertainen verrattuna kotimaiseen kauppaan tai verkkokauppaan.

Ei yksistään riitä, että ostos lennätetään tai laivataan eri puolille maapalloa. Samaa vaatetta tilataan monta kappaletta, koska sopivuudesta ei ole takeita ilman sovittamista. Ylimääräiset palautetaan myös silloin, kun toimitus ei vastaa tilausta. Tämä onkin johtanut palautusten hurjaan kasvuun, ja esimerkiksi Amazon tuhoaa palautukset, koska se tulee halvimmaksi.

Samalla autorahtiliikenne on kasvanut lähetysten jakelun ja palautusten myötä monin­kertaiseksi.

Kuluttamisen malli on sairas ilmiö ihmiselle ja ilmastolle. Tämä on kolonialismin uusi versio, kehittyvien maiden riistoa. Post Nordin tekemän tutkimuksen mukaan suoma­laiset ostavat pohjoismaalaisista eniten ulkomaisista verkko­kaupoista.

40 prosenttia suomalaisista verkko-ostajista tekee ostoksia ulkomaisilta sivustoilta joka kuukausi. Pohjoismaiden keskiarvo on 29 prosenttia. Käyttäjäryhmissä korostuvat nuoret.

On helppoa vaatia muita, esimerkiksi maanviljelijöitä, estämään ilmastonmuutosta. Koululakkojen ja mielenosoitusten sijaan ihmisten tulisi keskittyä oleelliseen ja muuttaa kulutuskäyttäytymistään eetti­seksi ja kestävän kehityksen mukaiseksi.

Ilpo Pernaa

Kauhava

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Laukaalaisperheen kodin ovet ovat avoinna massaturismia kaihtaville matkailijoille – ”Talvella vieraat voivat tehdä lumityöt ja kesällä ajaa nurmikon"

Epätarkkuuksia ilmastonmuutoskeskustelussa

Yrittäjät ovat valmiita maksamaan päästöistä enemmän veroja – ehtona yrittämisen ja työn verotuksen keventäminen