Mielipide

Maatalous aina syyllinen

Ilmastokokouksia on pidetty ja EU:ssa Green Deal tehty. Syytettyjen penkiltä löytyy tuttu taho, maatalous. Vaikuttaa siltä, että syytetyt valitaan kohteena olevan ryhmän äänestäjien lukumäärän mukaan.

Ihmetyttää, miksi juurikaan ei puhuta esimerkiksi lentämisen päästöistä. Suomessakin poltetaan kerosiinia yli puolet autojen käyttämän bensiinin määrästä. Kerosiinin ja yläilmakehään työnnetyn vesihöyryn ilmastovaikutus on 2–5 -kertainen maan päällä tapahtuvaan autoiluun verrattuna, Lentämisestä tulevat päästöt saattavat vastata koko muun ajoneuvoliikenteen päästöjä.

Kerosiinista ei makseta mitään veroja ja lentoliputkin ovat vapaita arvonlisäverosta. Miksi ajaessani autolla maksan polttoaineesta kolminkertaisen hinnan? Matkusteleminen on kyllä kivaa ja vertautuukin yhteiskunnassamme Rooman valtakunnan Colosseumiin kansan viihdyttäjänä.

Euroopan yhteisön Green Deal hankkeessa esitetään kasvinsuojeluaineiden käytön puolittamista ja lannoitteiden käytön ilmeisesti vähentämistä ilmastonmuutoksen estämiseksi. Miten päästövähennys toteutuu, kun sadot puolittuvat, mutta koneissa palaa edelleen sama määrä polttoöljyä kuin ennenkin?

Pasi Vuorio

Orimattila

Lue lisää