Mielipide

Raivotaudin kulku

Monissa kirjoituksissa, joissa käsitellään susien hyökkäyksiä ihmistä kohtaan, kerrotaan jonkinlaisena selityksenä olevan suden sairastama raivotauti eli rabies.

Lukijoille voi tulla käsitys, että raivotautia sairastava susi hyökkäilee ihmisten kimppuun viikkojen tai kuukausien ajan. Näin ei voi olla, koska susi tai muukaan eläin ei elä muutamaa päivää kauempaa, kun raivotaudin oireet ovat puhjenneet esiin.

Koiraeläimillä rabies­virus-tartunnan itämisaika eli aika tartunnan saannista kliinisiin oireisiin kestää pääsääntöisesti 10 päivästä 4 kuukauteen. Vaihteluväli johtuu puremakohdan ja aivojen etäisyydestä.

Itämisaikana virus matkustaa hermokudoksia pitkin keskushermostoon. Itämisaikana eläin ei oireile poikkeavalla käytöksellä, eikä eritä virusta syljessä tai muissa eritteissä.

Taudin oireileva aika eli kliininen vaihe kestää tyypillisesti 3–7 päivää. Sairaan eläimen syljessä on virusta yleensä vain muutamana päivänä ennen sen kuolemaa taudin oireisiin.

Taudin kliinisen vaiheen alussa eläin on 2–3 päivän ajan arvaamaton; se voi olla esimerkiksi kesyn oloinen, levoton ja haukkua ”tyhjää”. Taudin seuraavaa vaihetta voi nimittää raivo-vaiheeksi. Tämä vaihe kestää 3–7 päivää. Silloin eläin on ärtyinen ja voi purra ilman varoitusta ja haukkua taukoamatta.

Eläimen haukku alkaa muuttua kurkunpään etenevän halvaantumisen myötä ja samalla sylkeä alkaa valua suusta, koska nieleminen vaikeutuu. Tällöin eläin ei pysty nielun halvaustilan takia nielemään mitään, eikä siis syömään puremaansa eläintä tai ihmistä. Viime vaiheessa eläin halvaantuu ja kuolee.

Jos siis ajatellaan, että raivotautinen susi kuljeksii viikkojen tai kuukausien ajan hyökkäilemässä ihmisten tai eläinten kimppuun, ei varmaankaan ole ymmärretty taudin luonnetta.

Antti Helminen

eläinlääkäri

Ylivieska

Lue lisää