Mielipide

Bulkiksi nimittely on ylimielistä

Korvaan särähtää, kun viljelijöitä kritisoidaan bulkkiviljan tuottamisesta. Bulkille löytyy sanakirjasta selite: huono­laatuinen tavara. Pitäisi kuulemma tuottaa jotain fiksumpaa ja pidemmälle jalostettua.

Kauas on tultu niistä ajoista, kun oltiin laajalti tyytyväisiä hyvästä viljavuodesta ja saatiin ”Jumalan viljaa” kaikille.

Nykyinen halpa hinta johtuu siitä, että viljaa on aina tuotettava enemmän kuin sitä tarvittaisiin, jotta sitä varmasti riittää kaikille.

Anarkia on kahden saamatta jääneen aterian päässä. Jokainen voi tämän kokeilla olemalla pari päivää syömättä.

Yksikään maa tai poliitikko ei halua nähdä sellaista tilannetta. Tulevaisuudessa sekin varmasti nähdään, kun viljaa ei riitä kaikille, mutta se ei sitten ole mukavaa kenellekään.

Samalla tavalla bulkista puhutaan sellun yhteydessä. Käsittääkseni sellu ja paperi ovat ihmiskunnan merkittävimpiä keksintöjä. Sellusta tehdään tulevaisuudessa monenlaisia muovia ja puuvillaa korvaavia tuotteita.

Vienti on tuonnin edellytys, ilman vientiä ei ole rahaa ostaa tuontitavaroita ja raaka-­aineita, kuten öljyä. Toimialoja tulee ja menee, mutta nämä bulkkialat ovat jostain syystä säilyneet vuosisatoja ja tulevat säilymään.

Maa- ja metsätalouden takana on vuosisatojen mittaiset ponnistelut ja investoinnit. Ylimielisen bulkkinimittelyn sijaan voitaisiin olla ylpeitä siitä, että täällä ankarissa oloissa pystytään tuottamaan viljaa, sellua ja muita tavaroita vietäväksi asti.

Pasi Vuorio

Orimattila

Lue lisää