Mielipide

Millä turve korvataan?

Kun taas ilmat kylmenevät ja kaikkien on laitettava lämmitys taloihin päälle, moni kaukolämmön piirissä oleva ei edes ajattele, millä ne patterissa virtaavat vedet lämpenevät. Monessa paikassa polttoaineena toimii puu, turve, kaasu tai öljy. Nyt noista ollaan poistamassa turve.

Turve on toki saastuttava polttoaine, joskin öljyyn verrattuna uusiutuva, mutta sen polton kieltäminen tuntuu päätöksenä olevan enemmänkin periaatteellinen kuin järkevä. Kun turpeen poltto lopetetaan, pitää kattilaan saada jotakin tilalle.

Monestikaan puun energia- arvo ei sen korvaajaksi riitä – ei etenkään, jollei sinne laiteta paksumpaa puuta. Toisaalta on täysin järjetöntä käyttää tähän tukkipuuta, mutta risutkaan eivät riitä, joten jos jatkossa aiotaan vaikkapa kaasu, öljy ja turve korvata puulla kokonaan, niin hakkuita pitää kasvattaa huomattavasti. Jotainhan sinne kattilaan pitää saada tilalle, jotta se vesi lämpiää.

Energiajätteestäkin pyritään saamaan pois se tehokkain aineosa – muovi. Onkin tietysti järkevämpää kierrättää muovi uudeksi muoviksi kuin polttaa se, mutta silloin energiapolttoaineen teho laskee.

Nyt puhutaan kaiken aikaa uusista teknologioista, ja luotetaan, että kyllä sitä sitten pakon edessä jotakin keksitään, mutta sehän on kuin heittäisi lapsen järveen ja toteaisi, että kyllä se pakon edessä oppii uimaan. No, joku oppii, joku ei, mutta kuka tällaisen riskin ottaa?

Nyt hallituksen johdolla ja peräti keskustan komppaamana ollaan tämä riski ottamassa lämmitysrintamalla.

Kristian Sheikki Laakso

kansanedustaja (ps.)

Lue lisää

Turpeesta tulossa ilmastotaistelun uhri

Bensan ja dieselin hinnat kohosivat reippaasti, kun talous elpyi koronasta ja öljy kallistui – St1-ketjun pomo uskoo kehityksen tasaantuvan kesän aikana

Teknologian erikoistuneista osaajista tulee olemaan pulaa

Turveyrittäjät jakavat ämpäreitään Helsingin Kauppatorilla, korttelin päässä Elokapinallisista – "Yllätys on ollut, ettei moni tiedä, mitä turve on"