Mielipide

Tee ilmastoteko, istuta puu

Olen vähän hämmentynyt siitä, ettei puhuta konkreettisista ilmastotalkoista, joilla oikeasti on merkitystä ja jotka jo todistetusti toimivat. Monet tutkijat ovat tulleet siihen johtopäätökseen, että kaikkein helpoin tapa torjua ilmastonmuutosta on uusien puiden istuttaminen.

Puut imevät hyvin tehokkaasti ilmakehään laskettua hiilidioksidia täysimittaisiksi tultuaan. Niinpä metsitys näyttäisi olevan ylivoimaisesti tehokkain ilmastoteko.

Monet ovatkin tajunneet metsityksen merkityksen. Esimerkiksi Suomessa kesäkuussa 2019 pidetty maailman koululaisten ilmastokokous teki päätöksen istuttaa sata miljoonaa puuta ympäri maailmaa.

Suomessa 4H-nuoret istuttavat puita. Heidän tavoite on palauttaa 10 000 hehtaaria metsää takaisin vuoteen 2030 mennessä. Monet yksityishenkilöt ovat ostaneet ja istuttaneet puuntaimia.

Myös kaupungit voisivat näyttää mallia ja alkaa lisätä puiden kasvattamista maillaan sekä ottaa nuoret ja lapset mukaan ilmastotalkoisiin. Monissa kouluissa tai päiväkodeissa voitaisiin ihan hyvin kasvattaa oma nimikkopuu pihalle ja näyttää näin konkreettista esimerkkiä siitä, miten maailma pelastuu.

Jarno Jäppinen

Kotka

Lue lisää