Mielipide

Luke vaihtoi sudet villi­sikoihin

Uskomatonta, mutta totta. Luke vaihtaa susien pannoituksen villisikojen pannoitukseen. Eikö työllistämiseen ole halvempia keinoja? Luke on jo nyt poliisitutkinnassa eläinsuojelurikoksista liittyen pannoituksiin.

Villisikojen kannan­arviointiin ei tarvita pantoja eikä Lukea. Se tieto on metsäs­täjillä. Sikaruton torjunta pannoituksilla olisi lume­toimintaa.

Hallitus etsii rahoitus­keinoja esimerkiksi vanhusten hoitajamitoituksen toteutukseen. Luken määrärahoista voisi säästää tähän tarkoitukseen helposti yli puolet, ja edelleen toiminta, mikä sille on määri­tetty, saataisiin toteutettua. Nyt tehdään tutkimusta tutkimuksen vuoksi. Eihän näin voi jatkua ikuisesti.

Susien ja ihmisten yhteis­elon parantamiseen hallitus antoi 5,5 miljoonaa euroa. Nyt Itä-Suomen metsissä hiihtelevät poliisi ja riistanvartija kyttää­mässä ihmisten liikkeitä. Pilkkimiehetkään eivät jää rauhaan. Heidänkin reput tutkitaan, ettei siellä ole mitään laitonta. Eikö tällekin rahalle olisi muuta käyttöä?

Itä-Suomessa, missä pannoitetut sudet pääasiassa ovat, koiran menetys suden suuhun on useimmissa tapauksissa kohdannut metsästäjää, joka on luottanut pannoitus­tietojen ajantasaisuuteen. Siellä susia on niin paljon, että koiralle turvallista jahtimaastoa ei ole olemassa.

Ilomantsilainen kansan­edustaja Hannu Hoskonenkin on todennut Itä-Suomen susikannan räjähtäneen hallitsemattomaksi.

Luken lausunto susikannan painopisteen siirtymisestä Länsi-Suomeen on naurettava. Onhan sielläkin susikanta parissa vuodessa kaksin­kertaistunut, mutta onneksi se on vielä kaukana Itä-Suomen susitiheydestä.

Pannoitusten keskeyttäminen on Luken vastaveto heidän kanta-arvioittensa kyseenalaistamisesta. Tämän toimenpiteen luultiin olevan keino saada metsästäjät vaatimaan pannoitusten jatkamista.

On olemassa halpa metsästäjien talkootyönä tekemä Tassu-järjestelmä. Sillä pystyttäisiin tuottamaan riittävän tarkka kanta-arvio. Käytettäisiin miljoonat hyödyllisemmin vaikkapa petovahinkoihin.

Antti Tarkkala

Orivesi

Lue lisää