Mielipide

Asumistuki valuu rikkaimpien taskuun

Kansalaisten perusturvaa parantava asumistuki on kääntynyt vapaassa markkinataloudessa heikommassa asemassa olevien köyhdyttämisvälineeksi sekä rikkaimman tuloluokan rahastusautomaatiksi.

Rikkaimman tuloluokan taskuihin on siirtynyt vuokrasäännöstelyn purkamisen jälkeen miljardeja euroja ja kuka tietää josko osa myös veroparatiiseihin.

Vuokrasäännöstelyn purkamisen jälkeen on yhteisistä verovaroistamme kustannettua asumistukea maksettu yli 17 miljardia euroa, josta tulonjakotilastojen mukaan yli puolet on ohjautunut ylimmälle tuloluokalle, ”piiloteltuna” ja hiljaisena tulonsiirtona. On aivan käsittämätöntä että tästä tulonsiirrosta kansakuntamme rikkaimmille ovat sekä poliittinen eliitti että muutkin etujaan puolustavat aivan hiljaa.

Ihmetystä herättää myös kysymys, kenen taskuun ovat oikeasti menneet vuoden 2005 jälkeen tapahtuneet asuntojen neliöhintojen lähes 50 prosentin nousut.

Myös vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen kuukausivuokrien hyppääminen pilviin muistuttaa osaltaan järjettömästä ahneudesta.

Kun pankkipiireistä tulleen viestin mukaan inflaatiolta voivat suojautua vain rikkaimmat, herättää ääretöntä ihmetystä miksi edelleen sokeasti uskotaan vapaan markkinatalouden teorioihin sekä sen ihmeelliseen taikavoimaan.

Kilpailukyky on yksinkertaistettuna ”myydä muita halvemmalla”, silloin rakennemuutos ja jatkuva kilpailukyvyn lisääminen johtaa uusiin irtisanomisiin, joka näkyy myös asumistuen saajien määrän lisääntymisenä.

Vuonna 1998 yleistä asumistukea saaneita oli alle 140 000 ruokakuntaa kun viime vuonna heitä oli lähes 200 000 ruokakuntaa. Asumistukien koko määrä tarkoittaa yli 700 000 henkilön köyhdyttämistä sekä samalla noin 700 miljoonan euron tulonsiirtoa rikkaimmalle tuloluokalle vuosittain. Kyseinen summa vastaa lähes kahden vuoden tuomioistuinten ja oikeusavun kustannuksia tai on yli kaksi kertaa suurempi kuin eduskunnan, tasavallan presidentin sekä valtioneuvoston kustannukset yhteensä.

Tähän, koko poliisitoimen kustannusten suuruiseen, rikkaimmille tehtävään tulonsiirtoon meillä ei kansakuntana yksinkertaisesti ole varaa vaan järjestelemää on muutettava.

Asiaan puuttuminen vaatii asioiden laajempaa ymmärtämistä sekä oivaltamista että vapaa markkinatalous on teoreettiselta pohjaltaan murtumassa ja muuttumassa satukirjaksi, joka kaikkine välineineen tuhoaa kansantaloudet ja yhteiskuntarakenteet, yksittäisten eliittiryhmien hyväksi.

Tiivistettynä sanoen ”rikkaimman suurin taloudellinen hyöty on siinä että köyhin yhteiskunnan jäsen kykenee elättämään itsensä omalla työllään” samoin kuin ”silmittömän ahneuden ainut toimiva vastavoima on pelko menettää koko omaisuutensa”.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Soininvaara: Helsingin asumistuki on käytännössä melkein kuin perustulo

Vastakkainasettelusta yhteisymmärrykseen

Ohjelmistorobotit ehättivät jo julkishallintoon – Kela kokeilee automaatiota asumistuen käsittelyssä