Mielipide

Auli on koira – lapsikin sen näkee

Oulun yliopiston biologian laitoksen dosentti Jouni Aspi väittää MT:ssä (6.2.2012), että Pöytyän susijahdissa vahingossa ammuttu pannoitettu naaras on susi, ei koiran ja suden risteytys. Hänen mukaan dna-näyte todistaa eläimen olevan suomalainen susi. Mitenhän sellainen
muuten eroaa venäläisestä?

Lapsikin näkee MT:ssä julkaistusta kuvasta, jossa Pöytyän Auli-vainaja makaa pulkassa, ettei se mikään susi ole vaan keltainen, pitkäkuonoinen koira. Saksanpaimenkoirakin muistuttaa sutta enemmän kuin Pöytyän Auli.

Ruotsissa punertavan
keltainen koira, jota kutsutaan Killbergin nartuksi, tuntee poronhoitoalueen kodikseen. Siellä se on pyydetty ja nukutettu kolme kertaa ja sieltä se on siirretty Etelä-Ruotsiin, josta se aina on palannut kotikonnuilleen. Viranomaiset pitävät sitä geneettisesti arvokkaana suomalais-venäläisenä sutena – kai Suomesta saamansa vertailu-dna:n perusteella.

Pöytyän Aulin tapaus on
juridisesti mielenkiintoinen.
Jos tuomioistuin toteaa eläimen olevan sekarotuinen, Rktl:n suurpetotutkijat menettävät uskottavuutensa ja ampuja vapautetaan syytteestä. Jos tuomioistuin pitää sitä sutena, ampuja tuomittaneen törkeästä metsästysrikoksesta.

Oikeustaistelun rintamalinjoja ollaan jo vetämässä. Aspi toteaa, että ”Parhaat susiasiantuntijat ovat suomalaisen suurpetotutkimuksen kenttähenkilöt. He tietävät, miltä susi näyttää.” Tässä lausunnossa hän siis viittaa morfologiaan eli ulkoisiin tuntomerkkeihin.

Hän vähättelee kavioeläinten käyttäytymisen tutkimuksistaan maailmankuulun kanadalaisen emeritusprofessorin Valerius Geistin elämäntyötä kuvaten häntä ”paksu-sarvilampaiden tutkimiseen erikoistuneeksi Geistiksi”. Geist kiinnostui eläkeläisenä susista, kun
laumat alkoivat häiriköidä
hänen Vancouverin saaren kotitilansa ympäristöä
kymmenen vuotta sitten.
Hän määritteli ja kuvasi
suden käyttäytymisen muutosprosessin, jonka loppupäässä se käy ihmisen kimppuun ja osoitti, ettei susia voi turvallisesti suojella asutuilla alueilla. Suojeltujen susien ja koirasusien kiusaamat ihmiset Suomesta New Mexicoon lukivat hänen teoksiaan netissä ja kääntyivät hänen puoleensa.

Geistin lausunto Pöytyän Aulista pitää yhtä sen kanssa, minkä lapsikin näkee. Saatuaan kuvan lausuntopyyntöineen myös Killbergin nartusta, hän sai tarpeekseen ja kirjoitti: ”Yritän vielä ymmärtää: Onko tämä totta vai pelleilyä? Onko tämä jonkun käsitys vitsistä? Kuvattu koiraeläin on söötti hauva, muttei villeimmässäkään mielikuvituksessa mikään susi.” Tämän päivän suomalaisen suurpetotutkimuksen kenttähenkilöiden eläkkeellä olevat edeltäjät repivät puolestaan hiuksiaan nähdessään, että Köyliön Aulin tapaiset koirat pannoitetaan susina.

Laajin ja syvin euraasialaisen harmaasuden tuntemus löytyy Venäjältä, jossa 99 prosenttia niistä elää ja jossa sudesta ei ole keksitty tehdä politiikkaa. Moskovan Darwinin museossa on kokoelma erirotuisia susia ja myös risteytyksiä. Siellä kelpaa käydä vertailemassa. Odotamme mielenkiinnolla venäläisten susiasiantuntijoiden todistajalausuntoja Köyliön Aulista.

Lue lisää

Päästöoikeuden hinta on turpeen tuho

Suomi irti trumpismista

Metsä- keskusteluun avoimuutta

Metsiä ei pidä pakkosuojella