Mielipide

Ay-liike riistoporvarina

Esko Järvenpää
Lukijalta 02.12.2015

Suomen suurin vuokra­talo-osuuskunta VVO on paljastunut varsinaiseksi riistäjäksi. VVO:n omistaa osa ammattijärjestöistä ja eläkevakuutusyhtiöistä, ja se kertoo itsestään kauniisti:

”Toimintamme perustuu monipuolisen, turvallisen ja hyvän vuokra-asumisen tarjoamiseen. Liiketoiminnalla toteutetaan yhteiskunnallista peruspalvelua, mikä antaa luontevan lähtökohdan hyvälle yrityskansalaisuudelle.”

Yhteiskunnallinen peruspalvelu ei kohtaa pienipalkkaista vuokralaista. Korkeaa vuokraa peritään siksi, että jaettavaa riittää varakkaalle ay-liikkeelle ja parille työeläkevakuutus­yhtiölle.

VVO jakoi viime vuonna osinkoa siis vuokrassa perittyä rahaa 22,2 miljoonaa euroa josta ay-liike sai 14,6 miljoonaa euroa.

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps.) otti asian esiin viimeksi eduskunnan kyselytunnilla (IL 28.11.15). Hän myös totesi osinkotulon olleen verovapaata ja viittasi SDP:n puheenjohtajan, kansanedustaja Antti Rinteen istuneen vuokra-asuntoyritys VVO:n hallituksessa päättämässä osingoista.

Yhteiskuntavastuulliset instanssit näyttävät yhteistuumin riistävän pienituloisia vuokra-asujia aivan kuin vauraat isännät sata vuotta sitten torppareitaan. Sosiaalinen oikeudenmukaisuus kyllä sotien jälkeen kehittyi, mutta nyt on luisuttu vanhoihin malleihin.

Ei ihme, että sosialistien kannatus hiipuu. Köyhä ei enää tiedä ketä äänestää. Ehkä siksi äänestysaktiivisuus on myös hiipunut.

Usein pienituloisuus ja korkeat vuokrat johtavat myös sosiaalikaruselliin, jossa asumistuella autetaan vuokralaista selviytymään.

Vanhan liiton ay-väki loi tämän sosiaalijärjestelmän, mutta tarkoitus ei ollut rikastuttaa järjestötoimintaa, kuten nykyisin tapahtuu.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT