Mielipide

Byrokratia työllistää itse itsensä

Hannakaisa Heikkinen
maatalousyrittäjä, TtM, Savo-Karjalan vaalipiirin eduskuntavaaliehdokas (kesk.)
Lukijalta 29.10.2014

Maaseutuvirasto (Mavi) ilmoitti lokakuun alkupuolella, että se aikoo myöhentää maanviljelijöiden tukimaksatuksia vuosina 2015−2016. Uhkaus maksatusten myöhentämisestä johtuu siitä, että hallitus on linjannut, että myös tukivalvontaa toteuttavien elykeskusten rahoitusta leikataan nykyisessä erittäin tiukassa taloustilanteessa.

Mavi latasi kovimmat kortit pöytään ilmoittamalla, että viljelijät saavat kärsiä nahoissaan hallituksen säästöjen takia. Virasto oivalsi, että tällä uhkauksella se saa meidät viljelijät takajaloilleen. Ketäpä uhkaus jäädä ilman tuloja ensi vuonna ei ahdistaisi?

On kuitenkin aika näköalatonta yksioikoisesti vaatia, että hallituksen on peruttava ely-keskuksille osoitetut säästövaateet. Tässä taloustilanteessa säästöjä on vain löydyttävä ja mielestäni melko hyvin lihotettu suomalainen virastorälssi on velvollinen osaltaan osallistumaan julkisten menojen leikkauksiin.

Viljelijöiden uhkailun sijaan Mavin on kyettävä sisäisesti priorisoimaan tehtäviään. Senkin on vihdoin otettava vakavasti vaatimukset byrokratian keventämisestä. Toimintatapojen muutos vaatii vahvaa johtajuutta. Jos sitä ei löydy talon sisältä, on Maa- ja metsätalousministeriön tehtävä tarpeelliset muutokset.

Toisaalta on ymmärrettävää, että Mavi yrittää vastustaa leikkauksia kaikin keinoin. Saavutetuista asemista ja rahoituksesta halutaan pitää kiinni. Mutta ajatellaanko virastossa lainkaan, mille moiset uhkaukset meistä viljelijöistä tuntuvat? Aika orpo olo tahtoo olla, kun ”oma” Mavikin käyttää meidän elinehtoamme eli tuenmaksatuksia taisteluaseenaan.

On sanottu, että hyvä johtaja on onnistunut silloin, kun se tekee itsensä tarpeettomaksi. Usein tuntuu, että suomalainen maatalousbyrokratia pyrkii samaan tavoitteeseen: kun maatalous on Suomesta tapettu, ei byrokratiaakaan tarvita. Tosin sanotaanhan myös, että meikäläinen byrokratia on jo sitä tasoa, että se pystyy itse työllistämään itsensä. Ei siihen enää maajussia tarvita.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT