Mielipide

Ei savua ilman tulta

Hallitusneuvottelujen tuloksena päätettiin, että kivihiilen poltto lopetetaan vähitellen. Tilalle otetaan uusiutuvaa orgaanista ainetta kuten hevosen lantaa.

Saattaa olla, että Suomeen tarvitaan miljoona hevosta, että niiden lannasta tuli edes jossain määrin hiilen korvaajaa.

Erikoiseen arvoon on noussut turpeen poltto. Hallitusohjelma pitää sitä saasteettomana, uusiutuvana ja kotimaisena energianlähteenä.

Toisaalta tutkimus osoittaa toista. Tavallisimmilta luonnontilaisilta soilta otettu turve aiheuttaa poltettaessa samanlaiset hiilidioksidi-, typpi- ja rikkipäästöt (Tekniikka ja talous).

Leijukerrospoltossa on korkea lämpötila ja merkittävät typpipäästöt. Siitä otsikon aforismin voi kääntää konkreettisemmaksi – ei tulta ilman savua.

Säästetään ja leikataan. Koulutus ja eläkkeet ovat kärsineet leikkauksista. Miljardin euron säästö on tavoitteena.

Timo Soini sanoi ennen vaaleja hyvän miljardisäästökohteen olevan tuulivoiman tuen lopetus. Asteittaisena se toisi miljardin säästöt.

Miksi tämä ei tullut hallituksen ohjelmaan?

Lue lisää

Kriisikunta Kyyjärvi tarraa kiinni tuulivoimaan – "Optimistisimpien laskelmien mukaan meistä tulisi Suomenselän Kauniainen"

Turveyrittäjät jakavat ämpäreitään Helsingin Kauppatorilla, korttelin päässä Elokapinallisista – "Yllätys on ollut, ettei moni tiedä, mitä turve on"

Hyönteiset tarvitsevat ravintoa

Energia- turpeen alasajo vähentää hiilinieluja