Mielipide

Eläintenpito käy kalliiksi

Onkohan kukaan koskaan tullut ajatelleeksi, kuinka kallista on nykypäivänä pitää tuotantoeläimiä?

Otetaanpa esimerkki: Lehmä sairastuu vaikkapa poikimahalvaukseen. Tilaat eläinlääkärin, annetaan kalsiumia ja parhaimmassa tapauksessa joudut käyttämään eläinlääkäriä vielä kaksi kertaa lisää. Kustannus tästä on noin yhteensä 1 000 euroa. Lehmä ei selviä, lopetetaan. Tilaat Honkajoelta raatokeräilyn, kustannus noin 200 euroa.

Se tässä eniten ihmetyttää, että meitä velvoittaa laki huolehtimaan eläimistä, mikä on ihan hyvä asia. Mutta kun en oikein ymmärrä sitä, kun me ei voida kilpailuttaa esimerkiksi raatokeräilyä, joka on lailla määrätty.

Ja ainoastaan Honkajoki keräilee raatoja. Tämän firmanhan omistavat Atria ja HK.

Kyllähän minäkin laajentaisin omaa firmaa, kun tietäisin, että saan määrätä itse hinnan ja tavoitteena on, että koko Suomi kuuluisi raatokeräilyn piiriin lain puolesta.

Onhan se vähän nurinkurista, että lihatalot saavat määrätä hinnan – laitat sitten eläimen elävänä tai kuolleena eteenpäin.

Lue lisää

MTK: Animalian eläinoikeusraportin kritiikki kertoo vaikuttavuudesta – "Olemme selkeästi tehneet asioita oikein"

Animalian eläinoikeusraportti: Eettisesti suunnitellulla tukipolitiikalla voitaisiin tukea kasvipohjaisia tuotteita lihan sijaan

Animalian kysely: Suurin osa suomalaisista haluaa lakiin kirjauksen eläinten itseisarvosta

HS kutsui MTK:n Juha Marttilan ja kolumnillaan kohauttaneen Kari Kuulan yhteiseen haastatteluun – miehet pohtivat kristityn vastuuta