Mielipide

Entä jos Viron viinaralli loppuisi itsestään?

Kevään aikana huoli Viron viinarallista on jälleen noussut pintaan. Kaupan liiton tekemän selvityksen mukaan yhä harvempi suomalainen tuo Virosta alkoholia, mutta ne, jotka sitä tuovat, tuovat sitä aiempaa enemmän ja usein autolla.

Kaupan liiton mielestä lääke Viron viinaralliin olisi nyt vierillä oleva alkoholilakiuudistus, joka toisi kauppoihin edullista nelosolutta, entistä vahvempaa siideriä ja niin sanottuja limuviinoja. Elinkeinoelämällä on tapana liioitella matkustaja­tuonnin merkitystä Suomen taloudelle. Viron tuontia ei voi vähätellä, mutta Virosta tuodun oluen määrä Suomeen on kuitenkin marginaalista.

Vuonna 2016 oluen kokonaiskulutus Suomessa oli 20,7 miljoonaa litraa sata­prosenttisena alkoholina laskettuna.

Viron oluen­tuonnin osuus tästä kokonais­kulutuksesta on 6,7 prosenttia. Suomalaiset juovat siis pääosin kotimaasta ostamaansa olutta.

On nurinkurista ajatella, että lakiuudistuksella olisi suuri vaikutus Viron viinaralliin. Tällaisenaan uudistus vaikuttaisi merkittävästi vain siihen, että osa ihmisistä joisi tulevaisuudessa entistä vahvempia oluita, siidereitä ja lonkeroita. Eli alkoholin kokonaiskulutus ja sitä myöten haitat kasvaisivat.

Paras lääke Suomen näkökulmasta viinaralliin on Viron omat alkoholiveron koro­tukset.

Viro nostaa oluen verotustaan kaiken kaikkiaan 166 prosenttia vuosina 2016–2020. Tällä tulee olemaan keskeinen vaikutus alkoholin matkustajatuonnille – jo nyt ja erityisesti lähitulevaisuudessa.

Viron valtionvarain­ministeriö arvioi olutsalkun hinnan nousevan Virossa veronkorotusten myötä noin 11 eurosta noin 18 euroon.

Kuinka moni mahtaa raahata laatikko­kaupalla olutta Tallinnasta vuonna 2020?

Kristiina Hannula

Toiminnanjohtaja

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry

Lue lisää

Tiesitkö? Laki ei hyväksy viinirypälettä suomalaisen tilaviinin raaka-aineeksi, vaikka helle kypsytti tänä vuonna oivan sadon

Koronavuosi pudotti suomalaisten alkoholin kulutuksen alimmilleen 2000-luvulla – matkustajatuonnista katosi puolet

THL: Alkoholin matkustajatuonti puolittui viime vuonna – keskimääräinen kertalasti kasvoi

Panimoliitto: Suomalaiset matkustivat myös koronavuonna Viroon edullisen alkoholin perässä