Mielipide

Esteettömyys kaikkien etu

Rakentamisen esteettömyysvelvoitteita ollaan valtion tasolta selkeyttämässä ja yhtenäistämässä. On tärkeää, että esteettömyyteen kiinnitetään huomiota, onhan kaikkien etu, että julkiset rakennukset kuten hallinto-, palvelu-, tai liikerakennukset ovat jatkossa entistä yhdenvertaisemmin kaikkien käytettävissä.

Myös yksityisen rakentamisen osalta on tärkeää, että esteettömän rakentamisen velvoitteet vastaavat todellisia tarpeita ja että velvoitteiden vähentäminen ei ole millään tavalla esteenä yhdenvertaisuuden toteutumiselle.

Reumasairaudet kuuluvat tuki- ja liikuntaelinsairauksiin, mikä on toiseksi yleisin syy työkyvyttömyyseläkkeelle jäämiseen. Tyypillisesti reumasairauksien oireet tulevat käsien, jalkojen tai selän niveliin kipuna, särkynä, turvotuksena tai jäykkyytenä.

Vaikka reuma ei nykyään enää välttämättä näy päällepäin, aiheuttavat sen oireet usein toimintakyvyn heikkenemistä sekä erityistä huomiota muun muassa ympäristön esteettömyyteen.

Esteettömyys näyttäytyy kuitenkin erilailla eri sairausryhmien ja yksilöiden kesken. Esimerkiksi pyörätuolia käyttävällä tai ilman apuvälineitä liikkuvalla reumasairaalla on esteettömyyden suhteen eri tarpeet muun muassa istuinten korkeuden ja liuskan käytön suhteen.

Reumasairas ei useinkaan voi käyttää liuskaa kävelemiseen kipeiden ja tulehtuneiden jalkojen nivelten vuoksi. Siksi reumasairaiden kannalta olisi tärkeää, että portaiden askelvälin olisi nykyistä matalampi ja että portaissa olisi hyvä kaide mihin tukeutua.

Reumasairaille on tärkeää myös, että julkisissa tiloissa olisi sijoitettu nykyistä enemmän korotettuja istuimia, joita on helpompi käyttää nivelten ollessa kipeitä.

Suomen Reumaliitto ry
Lue lisää

Aaltojen bongaus helpottuu entisestään: Alvar Aalto Route valittiin Euroopan neuvoston kulttuurireittien joukkoon ensimmäisenä Suomesta

Maalla käy vilske monella rintamalla

Tekosaaret ovat muinainen keksintö – atsteekit rakensivat pääkaupunkinsa järven päälle jo lähes 700 vuotta sitten

"Jos riskit halutaan välttää kokonaan, niin saari pitäisi jättää rakentamatta” – tekosaaret haittaavat luonnon kiertoa, ja siksi niitä myös vastustetaan