Mielipide

Geo­kätköily

Kiitos kirjoituksestasi (MT 15.9.), nimimerkki Renki omalla maalla.

Meille kävi samoin kymmenen vuoden ajan. Ihmettelimme, miksi rannassa yksityistien päässä oli aina autoja ja luvattomia nuotiopaikkoja. Soitin kunnan viranomaisille. He kuulemma luulivat, että alue on kunnan omistuksessa.

Laitoin poistopyynnön geokätkön viereen. Vastaus oli: ”Eihän metsä ole kenenkään yksityisaluetta”. Aloimme seurata kätkijöiden sivuja. Uutena asiana oli se, että niin sanotut meetingit järjestetään tähtitaivaan alla tai pilkkopimeässä. Ei siis edes yhdellä autolla kuljeta. Onpa kylän asukkailla ihmettelemistä seuratessaan yöllistä autoilua.

Lähistöllämme on kymmenen Premium-kätköä ja 17 tavallista. Lokikirjoissa on keski­määrin sata käyntiä vuodessa. Siis yli 3 000 autoa ylimääräisenä kapealla tieosakkaiden ylläpitämällä tiellä. Kunnan muutaman sadan euron avustusta vuodessa ei kannattaisi edes ottaa vastaan.

Osa Premium-kätköistä on kunnan tai yhteisöjen metsissä. Kenellä viranhaltijalla on oikeus antaa lupa geokätkön avaamiseen? Tänä vuonna lokikirjoista päätellen ovat ulkomaalaisetkin löytäneet alueen.

Pitäisikö jokamiehen oikeuksia päivittää?

Wihreän kunnan asukas

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Lue lisää

Kommentti: Telttailua vai villiä telttailua? Kielen ilmaisut paljastavat kulttuurien suhteen maastoelämään

Pohjoismaiden asukkaat nauttivat poikkeuksellisesta vapaudesta – monissa maissa yksityisille maille ei ole asiaa ja sienisaalis punnitaan tarkkaan

Luontokartoituksen tavoite on suojella metsiä

Tässä lajissa nopeat syövät hitaat! Löytäjät saavat pitää Etelä-Savoon piilotetut joulukuuset