Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Mielipide

Geokätköilyssä ikäviä lieveilmiöitä

Sivustolla etsijät kertoivat varautuneensa lyöntivälineellä maanomistajan kohtaamiseen.

Maalleni on perustettu kätkö kymmenisen vuotta sitten asiasta kertomatta. Siivosin vuosia aluetta jatkuvan roskaamisen vuoksi tietämättä mistä oli kyse.

Viimein paljastui, että paikalla oli geokätkö. Myös kätköpaikkana ollutta luontokohdetta vahingoitettiin.

Niinpä suljin kätkön osittain.

Geokätköily on amerikkalaisyhtiön liiketoimintaa. Perustaso on käyttäjälle ilmaista, mutta sivusto tyrkyttää kaiken aikaa Premium -jäsenyyttä, jonka voi lunastaa maksamalla luottokortilla 30 euroa/vuosi amerikkalaistilille.

Sivuston mukaan virka­miehille jäsenyys voidaan antaa ilmaiseksi. Missähän tarkoituksessa?

Onko kätköily sitten ympäristöystävällistä lähiliikuntaa? Kätkökuvauksista ilmenee kätköilijöiden olevan tyytyväisimpiä silloin, kun mahdollisimman lähelle pääsee autolla.

Sivusto myös koukuttaa jäseniä turhaan autoiluun. Uudelle Premium-jäsenelle avautuu punainen Suomen kartta. Aina kun ilmoitat löytäneesi kätkön jonkin kunnan alueelta, kyseinen kunta muuttuu kartalla vihreäksi. Niinpä ajellaan tuhansia kilometrejä jotta saadaan kartta kokonaan vihreäksi.

Joissakin kätkökuvauksissa väitetään kätköjen piilottelun olevan jokamiehenoikeutta. Miten ulkomaisen yhtiön liiketoiminta yksityisellä maalla voi olla jokamiehenoikeutta?

Toiminta on ympärivuotista, alueelle muodostuu uusia polkuja ja parkkipaikkoja, ei satunnaisesti vaan siksi, että kätkön piilottaja on ne toisen maalle muodostanut ja reittiohjeessa kertonut. Tässä ei näköjään kaavamenettelyä ja naapureiden, saati maan­omistajien mielipidettä tarvita.

Kirjauduin aikanaan sivustolle geogaching.com seuratakseni mitä maillani tapahtuu. Sivustolla ilmoitetaan kohdekäynneistä lyhyellä kuvauksella ja nimimerkillä kuten näissä luontoasioissa on tapana.

Toimenpidettäni kohteen osittaisesta sulkemisesta on kriti­soitu nimimerkkien suojassa, mutta nyt uutena ilmiönä on väkivallalla uhkailu ja nimit­tely.

Viimeisimpänä kaksi noin sadan kilometrin päästä tullutta kertoo varustautuneensa lyöntivälineellä maanomistajan kohtaamista silmälläpitäen.

Mielestäni ympäristö­ministeriön tulee selvästi ilmoittaa, että geokätkön perustamiseen yksityiselle maalle tarvitaan maanomistajan lupa. Syytä olisi myös selvittää kätköjen piilottajien saamat etuudet verotuksen kannalta. Kovasti nämä näkyvät etsivän kätköjä myös Portugalista ja Dubain lentokentältä.

Kannattavan liiketoiminnan takaa useasti ilmaistyövoiman käyttö, niin tässäkin tapauksessa. Maanomistajathan hoitavat jälkien siivouksen.

Renki omalla maalla

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Lue lisää

Tuulivoimayhtiö tunkeutui yksityismaille

Ratahankkeen valmistelu on ollut maanomistajalle piinallista – Tunnin juna toisi jättimäisen rautatiesillan Simo Larmon ikkunan alle: "Kuulemisilla ei tunnu olevan mitään merkitystä"

Kommentti: Telttailua vai villiä telttailua? Kielen ilmaisut paljastavat kulttuurien suhteen maastoelämään

Pohjoismaiden asukkaat nauttivat poikkeuksellisesta vapaudesta – monissa maissa yksityisille maille ei ole asiaa ja sienisaalis punnitaan tarkkaan