Mielipide

Herlinin Soilfood luo viljavuutta

Viimeisten 60 vuoden aikana Suomen viljapeltoja on kohdannut ankara humuskato. Humuksesta on kadonnut keskimäärin yli 40 prosenttia. Samalla peltojen viljavuus on romahtanut.

Sen vuoksi on erittäin hyvä ja ilahduttava uutinen, että Ilkka Herlinin luotsaama Soilfood ja siihen liitettävät Koneta Agriculture ja Tyy­nelän maanparannus alkavat tuottaa orgaanisia lannoitteita (MT 1.7.).

Hankkeen erinomaisuutta lisää se, että kysymyksessä ovat kierrätysravinteet.

Esitelmässäni ”Jos olisin maatalousministeri” (Yle 28.11 1982) totesin:

”Koska käytännön viljelijänä näen, että A.I. Virtasen viitoittama luonnonmukainen viljely on ainoa kestävä tapa maatalouden harjoittamiseksi, toimisin maatalousministerinä sen mukaisesti. Lähettäisin suuren joukon maataloustutkijoitamme Saksaan opiskelemaan maatalouden perustiedettä eli maabiologiaa.”

”Kestävään ja terveeseen maatalouteen kuuluu vuoroviljely ja peltojen lannoittaminen kompostilla – ei peltojen viljavuus muuten säily ja lisäänny.”

”Väkilannoitteiden tarve putoaisi jyrkästi, mutta Kemira ei silti joutaisi suljettavaksi. Se ohjattaisiin jalostamaan teollisuuden puuntuhkat, kivipölyt ja muut arvokkaat jäteaineet maatalouden hivenlannoitteiksi.”

”Samoin Kemiran tehtäväksi tulisi kaikkien niiden kompostiaineainesten keräily ja jalostaminen, joita maatalous ei voi suoraan hyödyntää.”

Eipä ottanut Kemira neuvosta vaarin, eikä ole enää aikoihin toiminut maatalouden parissa.

Kun Soilfoodin lannoitteet liitetään hyvään vuoroviljelyyn, se luo uskoa Suomen viljelyn tulevaisuuteen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Luomumarjat ovat haluttua raaka-ainetta: Erityisesti puolukasta on pulaa

Vastuullista sijoittajaa ei vakuuta insinöörin myyntipuhe – "Mieti ensin, keneen sinä sijoittaisit ja miksi!"

Paikalleen ihmisvoimin kannettava minimökki pyrkii nollaamaan mökkeilyn päästöt