Mielipide

Jokapäiväinen ruokamme muuttui valmisruuaksi

Kehityksen myötä lisä- aineiden syönti on kasvanut käsittämättömän paljon.

Postista tuli taas paikalliskauppojen ruokamainos. Pysähdyin ihmettelemään, ovatko suoma­laisten ruokatottumukset tällaisia ja onko jokin asia vinoutunut. Mikä on kaupan rooli ja vastuu ruokatottumuksiin?

Tarjouksissa oli savustettua, vastuullisesti kalastettua hollantilaista kampelaa, katkarapu­renkaita chilikastikkeessa Vietnamista, ranskalaista patonkia, savustettuja meaty ribsejä tai pork wingsejä Ruotsista. Lisäksi kananuggetteja, grilldoggeja, kebakkoja ja Monterey Jack -juustoa ynnä muuta minulle tuntematonta, mutta joillekin varmaan herkkuja.

Kun näitä kaupan mainoksesta poimittuja suomalaisten ruuaksi tarkoitettuja esimerkkejä luen, hämmästelen.

Suomeen tuodaan paljon kalaa useasta maasta, ja ihmettelen kovasti meidän vaatimustasoa. Tuontikala on aina vanhaa, enemmän tai vähemmän.

Hollannista tuodusta savustetusta kampelasta voi hyvällä syyllä kysyä: koskahan kampela on nostettu merestä? Tuoreutta voi kysyä myös norjalaisesta kasvatetusta lohesta. Tuoreesta kalasta ei nimittäin saa koneellisesti ruotoja pois, ja ruodotonta norjalaista lohi­filettä on kaupassa runsaasti.

Ulkomailta tuotujen valmisruokien tarvetta en osaa perustella itselleni millään tavalla.

Säilyvyys on hoidettava etäisyyksien takia. Luottamusta maailman ruokabisneksen tekijöihin ei vaan ole. Katson yleensä kriittisesti ulkomailta tullutta ruokaa – en siksi, että se olisi automaattisesti huonoa, vaan siihen yksin­kertaisesti liittyy erittäin paljon riskejä. Eikä paljon puhuttu hiilijalanjälkikään ole pienimmästä päästä.

Valmisruokien ja puolivalmiiden ruokien määrä kaupan hyllyllä lisääntyy räjähdysmäisesti. Suomalaisten ruoka­tottumukset ovat muuttuneet hyvin lyhyessä ajassa.

Onko kehitys hyvä, siitä voidaan olla monta mieltä. Tämän kehityksen myötä lisäaineiden syönti on kasvanut käsittämättömän paljon. Kaupalla on tarve saada säilymään ruoka syöntikelpoisena mahdollisimman pitkään eikä se onnistu ilman runsasta ja monipuolista määrää lisäaineita.

Kauppa vaatii teollisuudelta koko ajan ruuille lisää säilyvyyttä, eli syömme alati vanhempaa ruokaa, jossa on runsaasti lisäaineita. Miksi suolistosairaudet lisääntyvät samaa tahtia? Ovatko puoli­valmisteet, valmisruuat ja lisäaineet syyllisiä tähän?

Kauppa ja teollisuus ovat myös ansiokkaasti hoitaneet ihmisille ruokatarpeita, joita ilman ei voi olla. Kerran laskin margariinien ja siihen verrattavien levitteiden määrää. Valikoima oli silloin yli viisikymmentä. Kun siihen lisätään voituotteiden rivistö, ei luulisi tulevan rasvatarjonnassa väliin­putoajaa.

Erilaisten maitotuotteiden valikoima on aivan mieletön. Välillä tuntuu, että kaupan erilaisista ruokavalikoimista saa ähkyn jo pelkästä katsomisesta.

Kauppa ja teollisuus ovat todella taitavasti markkinoineet ja ylikorostaneet ihmisille myös kiireen tuntemusta. Sen varjolla pyritään myymään mitä erilaisempia puolivalmiita ja valmiita ruokia, jottei kukaan olisi niin onneton, että tekisi ruuan kokonaan kotona.

Itse olen sellainen kaupan ja ruokateollisuuden kauhukuva. Olen kulinaristi ja pidän tuoreista raaka-aineista kotona tehdystä ruuasta ja välillä hyvän kokin valmistamista, monipuolisista ja maku­nystyröitä hyväilevistä pitopöydän antimista.

Pekka Heikkilä

Uusikaupunki

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ruoka­pöydästä puuttui ymmärrys

Kotimaista karitsaa tarjolle

Ruokavisa ja Pekka Heikkisen leipomo saivat ruokakulttuuripalkinnon