Mielipide

Kotimainen juusto on vastuullinen valinta

Ulkomainen juusto on kotimaisen tuotannon kannalta paljon suurempi paha kuin ulkomainen maito tai jugurtti, sillä yhden juustokilon tuottamiseen tarvitaan 10 litraa maitoa. Tällä hetkellä noin puolet suomalaisten kuluttamasta juustosta tulee ulkomailta.

Maitokiintiöiden poistumisen myötä tapahtuva maidontuotannon kasvu muualla Euroopassa saa aikaan, että halpaa bulkkijuustoa työnnetään Suomen markkinoille. Ei hyvä.

Suomalainen maidontuotanto on pahassa kriisissä. Venäjäpakotteet, maidon tuottajahinnan lasku ja ulkomailta tuotu halpatavara jota suomalaiset ostavat kotimaisen sijaan, ajavat tuotantoa ahtaalle.

On arvioitu, että lähes puolet maitotiloista lopettaa vuoteen 2020 mennessä – eli vain viiden vuoden kuluessa. Jäljelle jäävät tilat joutuvat kasvattamaan tuotantoaan ja jatkamaan lisääntyvällä velkarahalla.

Onko tämä todellakin se suunta, mihin haluamme maatilat maassamme ajaa? Kauaksi jää muistojemme maaseutu perheviljelmineen ja sukutiloineen. Sitä maaseutua jonka olemme oppineet tuntemaan, ei kohta enää ole.

Sylttytehtaita löytyy. Syynsä on niin politiikassa, kauppojen häikäilemättömässä voiton tavoittelussa kuinmeissä kuluttajissakin. Miksi ihmeessä suomalainen kuluttaja ei osta kotimaista juustoa? Köyhyys ulkomaisen valintaperusteena ontuu mielestäni. Jos on oikeasti köyhä, juustoa ei ole yleensä vara ostaa ollenkaan.

Suomalainen elintarvike on ylellisyyttä ja tae puhtaudesta, juustosta oltaisiin Venäjälläkin valmiita maksamaan. Jos kotimaisen kysynnän puutteessa ei saada maidontuotantoa pysymään jaloillaan Suomessa, niin mitäs sitä sitten syödään?

Suomalainen ruoka on suomalaista työtä ja sataa meidän kaikkien laariin niin verotuloina kuin aluetalouteenkin. Ostetaanpa kotimaista juustoa, vaikka maksaisikin euron enemmän kilolta kuin se tanskalainen!

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Itäpaperin vyöry suomalaisiin lehtipainoihin hidastui – joka viides sanomalehti painetaan venäläiselle paperille

Ruispelloilla on nyt eväät jättisatoon - leipureille riittää kotimaista yllin kyllin ensi talvena

Reinoilta lähtee tärkeä valtti