LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Mielipide

Kyllä maalla on mukavaa

Meillä on kaksi veroa kiinteistöistä: kiinteistövero ja ekomaksu. Kiinteistövero lasketaan kiinteistön verotusarvosta, jonka määrittelee verottaja. Prosentin päättää kunta.

Kiinteistöverolla on tarkoitus kattaa kunnallistekniikan kehittämiseen, rakentamiseen ja ylläpitoon, valaistukseen, liikenteen kehittämiseen ja maankäyttöön yleisesti liittyvistä asioista aiheutuvat kustannukset.

Ympäristöasiat ja niiden kehittämisestä aiheutuvat kustannukset kuuluvat nekin kiinteistöverolla katettaviin.

Yllätys: jätehuolto ei kuulukaan ympäristöasioihin. Jätemaksu peritään kiinteistöiltä erikseen. Jätemaksulla katetaan jätehuollon kustannuksia.

Toinen yllätys: jäteneuvonta, rekisterin ylläpito ynnä muut vastaavat tehtävät eivät kuulukaan jätehuoltoon. Niistä kunta perii erillisen itse määrittämänsä kiinteän maksun, ekomaksun.

Roskista peritään sekä jätemaksu että ekomaksu.

Talo tai kesämökki sijaitsee kylällä, jossa ei ole kunnallistekniikkaa, ei viemäreitä eikä katuvaloja. Kylätien hoitaa tienhoitokunta, vesijohto on vesiosuuskunnan.

Puutteista huolimatta joutuu asukas ja mökkiläinen maksamaan kiinteistöveron, jätemaksun, ekomaksun, tienhoitomaksun ja vesiosuuskuntamaksun.

Lisäksi hän joutuu hankkimaan jätevesijärjestelmän, jos talossa, mökissä tai rantasaunassa on sisällä vesipiste, maksamaan järjestelmän huollot ja kaivojen tyhjennykset.

Kun kunta päättää vetää kunnallistekniikan kylälle, on asukkaan pakko liittyä ja maksaa 11 000 euron liittymismaksu.

Vuosi pari sitten hankittu 10 000 euron jätevesijärjestelmä jää muistomerkiksi.

Mitä kyläläinen ja mökkiläinen maksujen vastineeksi saa?

Kyläläisen roskis käydään tyhjentämässä. Mökkiläinen saa, kunnan ympäristötoimen luvalla, viedä ananaspurkin ja makkarapakkaukset neljän kilometrin päässä olevaan aluekeräyspisteeseen.

Lupa myönnetään ehdolla, että tontille hommataan jyrsijäsuojattu komposti. Perunankuoria ja kahvinporoja ei saa heittää samaan monttuun huusin sörsseleiden kanssa.

Aluekeräyspistemaksu on mökkiläisen aina maksettava, vaikka toisi purkkinsa vakituisen asuntonsa roskikseen. Vaihtoehtoisesti hän voi ottaa pöntön kylätien varteen ja maksaa lumihangessa jököttävästä pöntöstä kuukausitaksan myös talvella.

Maksuja kunnissa säätelevät samat valtuutetut, jotka ovat huolissaan kylien tyhjenemisestä. Sillä lailla! Kokonaisuus ei ole kenenkään käsissä.

Kauppa, posti ja yksi jätepiste lähtivät kylältä jo ajat sitten. Kirkolle pääsee linjurilla kerran viikossa, keskiviikkona. Takaisin pääsee torstaina.

Koulu on lopetettu. Kylätalo meni koulukiinteistön huutokaupassa. Nuoret ovat häipyneet kaupunkeihin.

Tilanteen kiteytti eräs isäntä todetessaan: vain akka on vielä toistaiseksi pysynyt. Saa nähdä, milloin sekin lähtee.

Kyllä maalla on mukavaa!

Lue lisää

Korkeakoulutuksen suunnanmuutos kestävä

Johtaminen on palvelua

Koulukiusaamiseen nollalinja

Aluevaalit – linjavaalit