Mielipide

Kymmenen senttiä lisää maito­litraan

Suomalainen maidontuotanto on kriisissä. Erityisesti EU:n Venäjä-pakotteet ja Venäjän vastapakotteet tuotteiden viennin rajoituksen suhteen ovat painaneet maidontuottajien talouden kriittiseen tilaan.

Takametsistäkään ei ole enää turvaa maidontuotannon kustannusten paikkaamiseksi, uusinvestoinneista puhumattakaan. Myöskään EU:n ja Suomen valtion kriisituki ei ratkaise maatalouden kannattavuusongelmia.

Siksi nyt onkin kysyttävä: mitä me kuluttajat voisimme tehdä suomalaisen maidontuotannon ja samalla koko elintarviketalouden laajan ketjun turvaamiseksi?

Kysymys on sadoista tuhansista työpaikoista teollisuuden, maatilojen, jalostuksen, tutkimuksen, kuljetuksen ja kaupan parissa sekä maaseudun elinvoimaisuudesta. Unohtaa ei pidä myöskään kansakunnan huoltovarmuutta, joka pitää turvata kaikissa olosuhteissa.

Esitän meijereille ja kaupan toimijoille seuraavan haasteen: Nostakaa kotimaisen maidon litrahintaa 10 sentillä ja tilittäkää se lyhentämättömänä maidontuottajille. Nestemäisten maitotuotteiden kulutuksen osuus maidon tuotannosta on 45 prosenttia, joten 10 sentin korotus kaupan maitolitraan toisi liki 5 senttiä lisää tuottajahintaan, edellyttäen hinnan siirtyvän kokonaisuudessaan eri portaiden kautta tuottajille.

Uskallan väittää, että kun joku kaupan suurista ketjuista tarttuu tähän haasteeseen, niin kyseisen ketjun myynti tulee myös lisääntymään. Nyt pallo on erityisesti S-ryhmällä, K-ryhmällä ja Lidlillä.

Itsenäisen Suomen täyttäessä ensi vuonna 100 vuotta, meidän tulee toimia niin, että kotimaisen sinivalkoisen yrittäjyyden edellytyksiä parannetaan kaikilla tasoilla.

Kuka ottaa haasteen vastaan?

Markku Rossi

kansanedustaja (kesk.)

Kuopio

Lue lisää

Varhaisperunaa on nyt hyvin tarjolla – menekki näyttää yllättäen nihkeältä

Lidl vetää myynnistä päärynäjuoman kielletyn aineen takia

Vuoteen 2025 mennessä kaikki valikoimien puutuotteet ja pakkaukset ovat sertifioituja – K-ryhmä ja Lidl vastaavat huoleen metsäkadosta

S-ryhmä linjasi: naudanlihan tuonti Amazonin alueelta loppuu ja myyntiin vain sertifioitua lautaa