Mielipide

Länsi-Suomessa muhii infraäänikatastrofi

Home- ja sisäilmahaitoista kärsiviä vähäteltiin vuosikaudet. Helsingin yliopiston tutkimus vahvisti lopulta sen, minkä oireilevat tiesivät: myrkyllisen sisäilman ja sairastelun välillä on selvä yhteys. Nyt samat virheet tehdään tuulivoimaloiden infraäänen vähättelyn suhteen.

Teolliset tuulivoimalat tuottavat kiistatta infraääntä. Se on epäluonnollista, voimakasta ja pulssimaista. Se poikkeaa täysin luonnon infraäänistä.

Ei ole olemassa rakennusteknisiä ratkaisuja, joilla tuulivoimaloiden aiheuttama infraääni saataisiin eristettyä siten, ettei se tunkeutuisi talojen tai eläinsuojien rakenteiden läpi.

Päinvastoin, infraääni etenee vaivatta kaasussa, kiinteässä aineessa ja nesteessä. Se etenee siis ilman välityksellä, rakennusten rakenteissa ja niiden läpi – sekä ihmisessä, joka on 70-prosenttisesti nestettä.

Infraäänen vaikutusta testataan parhaillaan tuhansiin, jopa satoihin tuhansiin ihmisiin läntisen Suomen alueella. Kokemuksesta voin sanoa, että 50 prosenttia äkillisesti nousevat veren ylä- ja alapaine eivät tunnu hyvältä.

Luuletko, ettei tämä koske sinua? Todennäköisesti olet väärässä. Jos asut yli 30 kilometrin etäisyydellä tuulivoimala-alueesta, voit säästyä pahimmalta infraääneltä, mutta kovien tuulten myötä pääset altistuksesta osalliseksi.

Mitä useampi tai suurempi voimala-alue lähistöllä on, sitä enemmän saat ”nauttia” infraäänialtistusta. Useasta suunnasta tuleva infraääni tehostaa vaikutusta. Extra-annoksen saavat paljon sisätiloissa aikaa viettävät potilaat, pikkulapset ja esimerkiksi toimistotyöläiset.

Jos olet niin onnekkaassa paikassa, että et joudu suoraan infraäänen alle, sukulaisesi, tuttavasi tai työtoverisi saattavat samaan aikaan maksaa siitä terveydellään.

Lopulta joku maksaa heidän sairastumisensa. Lasku lankeaa luonnollisestikin niille veronmaksajille, jotka eivät ole terveyttään menettäneet.

Koko läntisen Suomen tuulivoimakaavoituksen ja vakavien terveyshaittojen edetessä maksajiksi pääsevät lopulta kaupungit, erityisesti pääkaupunkiseutu. Siellä ei kuitenkaan edes aavisteta, millainen katastrofi täällä muhii.

Päivi Peltoniemi

FM, tutkija

Kurikka

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pohjois-Pohjanmaa hyötyy tuulivoimasta eniten – Raportti: Verotuloja yli miljardi, työpaikkoja Hollolan asukasluvun verran

Tuulivoima työllistää suomalaisia yli 55 000 henkilötyövuoden verran

Tuulivoiman tuki romahti sadasta eurosta liki nollaan uudessa kilpailutuksessa