Mielipide

Maitotilan tulosta lypsää moni

Kolhoositilalla oli lypsäjät omana ammattikuntanaan. Suurhiihtäjätär Kosyrevakin taisi kuulua tähän arvostettuun ammattikuntaan.

Meillä Suomessa nyt juuri lypsäjät ovat toisaalla, ja lypsettävät eivät ole lehmiä. Suomalaisen maitotilan on käytettävä miljoona euroa, että saa itselleen työpaikan, joka pystyy maksamaan viljelijäpariskunnalle farmaseutin palkan.

Tuon tason palkan ehtona lisäksi on, että ne kuuluisat EU-tuet maksetaan viljelijälle ja vielä ajallaan.

Miljoonainvestoinnin tehnyt maitotila onkin nyt se lypsettävä lehmä, johon eri tavoin maidontuotantoon välillisesti eri tuotantopanosten valmistajat ja toimittajat osallistuvat.

En syytä traktorinvalmistajia, en lypsykonekauppiaita, en rehutehtaita enkä muitakaan, jotka omalla korkealla osaamisellaan osallistuvat nykyaikaiseen maidontuotantoon. Mutta nyt maidontuotantoa ymmärtämättömät syyttävät maidontuottajia heidän saamistaan tuista, jotka yleensäkin mahdollistavat kotimaisen maidontuotannon tarvitseman nykyaikaisen tekniikan.

Ei meidän navetoissamme näy Ljudmiloita, jotka lypsäisivät pikkupalkalla 28 lehmää kahdesti päivässä.

Hävettää suomalaisen keskustelun taso, kun on puhe maataloudesta. Viime viikolla TV:n ajankohtaisohjelmassa mukana olleet Juhana Vartiainen ja jopa ministeri Tiilikainenkaan eivät osanneet valottaa maidontuotantoon tosiasiallisesti vaikuttavia rahavirtoja.

Eivätkä he osanneet selventää maidontuotannon eri osatekijöiden merkitystä itse tuotannossa. Ei saatu tietoa tuotantoon liittyvistä kustannuksista, eikä siitäkään, mihin kaikkeen muun muassa EU-tuet joudutaan käyttämään.

Vasta niiden jälkeen nähdään viljelijän palkka.

Lue lisää

Tappaako skandinaavinen maitoherruus suomalaisen tuotannon?

”Rajoittakaa itse maidontuotantoa”

Kolme veljestä, 1500 lehmää - ruotsalaisyritys ei kavahda maitokriisiä

Arla menettämässä Ruotsin tuottajien luottamuksen