Mielipide

Mehiläistarhauksen karhutuhot saatava kuriin

Karhut ovat taas mellastaneet mehiläistarhoilla kuluneen kesän aikana. Nyt olisikin aika kaikkien mehiläishoitajien terästäytyä ja olla yhtenä rintamana tukemassa kollegoita, jotka ilman omaa syytään joutuvat vuodesta vuoteen tappelemaan ongelman kanssa.

Sillä taas on mennyt vuosi, eikä mitään ole saatu aikaiseksi näiden häiriköiden poistamiseksi. Kesän tiedossa olevat vahingot ovat tähän päivään mennessä 32 tarhaajalta yhteensä 132 pesää. Viime vuonna vastaavat luvut 37 tarhaajaa ja heiltä 117 pesää, eli nousua on vahingoissa.

Oman lukunsa soppaan antavat ”luontokuvaajat”, jotka kädestä pitäen opettavat karhut hunajan makuun hyvien kuvaotosten toivossa. Tämä pitäisi ehdottomasti kieltää lailla, samoin kuin koko haaskaruokkiminen.

Odotammeko tosiaan, että joku meistä löytyy karhun repimänä tarhaltaan? Tulisi ymmärtää kehäkolmosen sisäpuolellakin tuho ja tuska, mitä nämä ”harmittomat nallukat” saavat aikaan harvempaan asutussa Suomessa.

Mehiläistarhaajat ovat eriarvoisessa asemassa muihin kansalaisiin verrattuna. Kun peto vilahtaa ruuhka-Suomen maisemissa, silloin tulee tiedotetta radiossa kaikilla kanavilla. Telkkarissa juoksevat hätätiedotteet. Me tarhaajat saamme työskennellä ”karhujen valvomina”, eivätkä viranomaiset reagoi mitenkään ilmoitteluumme.

Meidän asioistamme päättävät viranhaltijat ovat munattomia, haluttomia ja ymmärtämättömiä asian suhteen. Tästä hyvänä esimerkkinä viime syksyn vahinkokarhun tihutöistä Pohjois-Savosta olevat riistakameran kuvat, jotka esitettiin MTV:n 45 minuuttia -ohjelmassa.

Ohjelma näytettiin pariin kertaan, ja MTV:lle saatiin asiaa kommentoimaan alan johtava viranhaltija. Hän totesi, että eihän tuossa näy edes sähköistä riista-aitaa. Kuitenkin kyseessä olevan aidan tolpat näkyvät ohjelmassa tänäkin päivänä.

Tällä tasolla on meidän viranhaltijoiden asiantuntemus. Käsittämätöntä on asioiden vähättely ja pallottelu, olkoonkin sitten asialla EU tai Suomen vihreä aate.

En ymmärrä poliisin, enkä poistoluvista päättävien riistapuolen herrojen ja narrien ajatuksen juoksua näissä petoasioissa. Meillä neuvotaan laittamaan aitoja, hälytetään riistamiehet hätistelemään pedot pois ymmärtämättä sitä tosiasiaa, että hätistelemällä ongelma siirretään vain naapuritarhaajan riesaksi.

Kuka korvaa tarhaajalle menetetyn työajan, tarvikkeista puhumattakaan, sillä suuremmassa mittakaavassa aitojen kunnossapito vaatii yhden henkilön työpanoksen koko kesän ajaksi. Siirräpä tämä sitten hunajan hintaan, kun porukassa on vielä yrittäjiä jotka muutenkin dumppaavat tuotteensa ale-hintaan markkinoille.

Nyt olisi ensiarvoisen tärkeää saada kaikista havainnoista tieto suurpetoyhdysmiehelle. Näin saamme näyttöä vähättelyyn.

Jos tämä ei auta, niin kantelu eduskunnan oikeusasiamiehelle ja sitten EU:n ihmisoikeustuomioistuimeen. Pallottelun aika on nyt lopussa.

Lue lisää

Karhut ovat rosvonneet ensimmäiset mehiläispesät – vahinkoriskin suhteen tarhaajat ovat eriarvoisessa asemassa eri puolilla Suomea

Maaseudulla toivotaan ripeää puuttumista petovahinkoihin

Hömppäheinät hunajapurkkiin

Mehiläishoidossa olisi tehostamisen varaa: pesät vaa'an päälle ja anturit sisään