Mielipide

Miksi raakamaitoa ei voisi käyttää?

Vuosina 1932–42 tohtori Francis Pottenger tutki 900 kissan ruokintakokeessa prosessoidun ravinnon ja raakaravinnon vaikutusta kissoilla. Raakaravintoa saaneet kissojen sukupolvet pysyivät terveinä nämä kymmenen vuotta, mutta kypsennettyä lihaa ja pastöroitua maitoa saaneet kissat saivat ihmisten vaivoja: sydän-, munuais- ja kilpirauhassairauksia, keuhkokuumetta, halvauksia, hampaiden lähtöä, ripulia, ärtyisyyttä, synnytysvaikeuksia sekä vähentynyttä ja vinoutunutta seksuaalista halua.

Kypsennetty valkuainen oli paha maksalle ja sappi tuli myrkylliseksi. Ensimmäinen pentusukupolvi oli sairasta ja vajaakykyistä, toinen polvi syntyi kuolleina tai sairaina ja kolmannen polven emo oli hedelmätön. Selityksenä näille ilmiöille ovat myöhemmät tutkimukset entsyymien tuhoutumisesta ja valkuaisten haitallisista muutoksista.

Jo 1930 tohtori Paul Kuchakoff todisti, että kypsennetyn aterian jälkeen leukosyytit lisääntyvät, mutta ei raakaravinnon jälkeen. Ne yrittävät auttaa mahaa entsyymien puutteessa ja siten kuluttavat kehon entsyymivaroja.

Mahdollisina entsyymivajausten seurauksena mainitaan ylipaino, ennenaikainen ikääntyminen ja varhainen kuolema. Myöhemmin on oireluetteloa täydennetty: nivelrikko, keuhkolaajentuma, luukato, maha-suolistovaivat, Alzheimerin tauti sekä autoimmuunisairauksia nivelreuma, ihotuberkuloosi, silmän kovakalvon tulehdus, muun muassa.

Lisäksi aineenvaihdunnan tehottomuus pohjustaa syöpä-, sydän- ja verisuonitauteja, sokeritautia ja monia muita kroonisia sairauksia.

Maidon pastörointi tappaa suurimman osan bakteereista. Kylmäketjut ja parempi hygienia ovat vielä parantaneet tilannetta. Kuitenkin allergiat ovat lisääntyneet, samoin atooppiset ihottumat ja astma. Immuniteetti vaatisi lievää mikrobialtistusta. Pitää olla vapaus valita, millaista maitoa haluaa juoda (Taina Harjumaaskola, MT 23.3.2011).

Kriittistä keskustelua käydään mm. USA:ssa, Keski-Euroopassa ja Uudessa Seelannissa. Katsotaan, että prosessit aiheuttavat suhteiden ja molekyylirakenteiden muutoksia maidossa.

Epäilyn alaisia seurauksia ovat esimerkiksi diabetes, luukato, huono hammaskunto, sydäntaudit, ylipaino-ongelmat, hedelmättömyys ja eräät syövät. Pilaantuminen on mätänemistä eikä hapantumista (Eero-Pekka Rislakki, HS 17.3.2011).

Hyla-tuotteiden kirjo kaupassa on moninainen. Asiakas joutuu lukemaan joka pakkauksen kohdalla, mitä se oikein on. HYLA-tuotteet ovat myös useimmiten kalliimpia.

Puutokset vaikuttavat yleensä pitkällä aikavälillä vähitellen. Ne tulevat ilmi siinä kehon osassa, missä tilanne kenelläkin sattuu olemaan heikoin. Syy-yhteyksien selvittäminen on vaikeaa ja asian selventämiseksi tarvitaan vapaan valinnan mahdollisuutta raakamaidon osalta nykyisen yksipuolisen pastöroidun maidon ohelle.

Omalla kohdallani asuessani paikassa, missä en voinut laittaa lämmintä ruokaa, liian runsas ”kaupan maidon” juominen aiheutti vajaassa vuodessa ärtyisyyttä, kaksi hammasta irtosi ja lopuksi tuli kova kuume, jonka syy ei selvinnyt viikon tutkimuksilla Forssan sairaalassa viime vuosikymmenellä. Lopetin maidon juonnin. Voin käyttää pieniä määriä tavallisia maitotuotteita.

Tinkimaito haettiin ennen suoraan lypsylämpimänä ja käytettiin kyllä välittömästi. Kodeissa ei ollut jääkaappeja.

Nyt maito lypsetään suoraan tilatankkiin ja jäähdytetään. Kylmälaukut ovat käytössä tarvittaessa asiakkaalla.

Raakamaidon maku on myös parempi. Miksi ei anneta vapaata mahdollisuutta myydä ja ostaa raakamaitoa? Ei kukaan sitä lystikseen lähde erikseen hakemaan.

Lue lisää

Metsäsanastoa

Suoma- laisten onnelli- suuden lähteillä

Suomen metsien hoito ja käyttö pysyttävä omissa käsissä

Liikenneinvestoinnit oikeaan paikkaan