Mielipide

Missä ovat kotikuuset 1967?

Environment Online – Eno on kestävän kehityksen verkkokoulu, joka toimii tuhansilla kouluilla 150 maassa. Verkkokoulu käynnistyi 14 vuotta sitten ja sen näkyvimpänä toimintona on puiden istuttaminen. Puita on istutettu 157 maassa, kaikkiaan 17 miljoonaa ja tavoitteena 100 miljoonaa puuta 2017. Tämä lupaus nostettiin esimerkkinä yhteenvedossa Rion kestävän kehityksen kokouksessa 2012, yli 700 sitoumuksen joukosta.

Eno-verkkokoulun tuki ry perustettiin 2009 tukemaan suomalaisten ja kehittyvien maiden koulujen yhteistyötä. Se toimii pitkälti vapaaehtoisvoimin. Toimintaa tukevat Joensuun kaupunki, ministeriöt sekä muutamat yritykset. Kansallisen neuvottelukunnan puheenjohtaja on europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen.

Rion lupaus tehtiin myös sinivalkoisin ajatuksin, sillä Suomi täyttää 100 vuotta 2017. Eno-verkkokoulun tavoite on, että kaikki Suomen koululaiset istuttavat kuusia juhlavuonna, 22. toukokuuta 2017, ajatuksena hyödyntää siemeniä sekä Kaivopuiston itsenäisyyden kuusesta että niiden 50 vuotta sitten istutettujen ns. kotikuusien siemeniä, joiden siemenet oli otettu Kaivopuiston itsenäisyyden kuusen kävyistä.

Suomen täyttäessä 50 vuotta SOK myi kymmeniä tuhansia kuusentaimia laattoineen itsenäisyyden kunniaksi, ja jotkut osuuskaupat lahjoittivat näitä kuusia oman alueensa kouluille. Tapahtuma oli aikanaan merkittävä, muttei kuitenkaan käsittänyt kaikkia Suomen kouluja. Kuusentaimen viereen laitetussa kuparilaatassa oli teksti: ”Kotikuusi istutettu vuonna 1967, jolloin Suomi oli ollut 50 vuotta itsenäisenä valtakuntana”.

Mitä näille kotikuusille kuuluu? Haluamme kartoittaa näiden kotikuusien tarinoita.

Niitä voi lähettää sähköpostilla kotikuusi@enoprogramme.org tai FB-sivulla Kotikuusi vuodelta 1967, https://www.facebook.com

Lue lisää

Maa- ja kotitalousnaiset hillitsevät ilmastonmuutosta istuttamalla puita

Palkittu lämpöyritys pönkittää aluetaloutta

ENO-verkkokoulu kisaa Pohjoismaiden neuvoston ympäristöpalkinnosta

Suomalainen ENO-verkkokoulu kerää kiitosta maailmalla