Mielipide

Mitä on hyvin sijoiteltu tuulivoima?

Virpi Poikolainen
fysioterapeutti, Konnevesi
Lukijalta 14.03.2014

Suomen Tuulivoimayhdistyksen (STY) toiminnanjohtaja otti tehtäväkseen valistaa meitä kaikkia siitä, miten turvallista tuulivoima on (MT 7.3.).

Otsikossa se sanottiinkin lyhyesti ja ytimekkäästi: Hyvin sijoitellulla tuulivoimalla ei ole terveysvaikutuksia.

Juuri näin! Hienoa, että STY:kin on herännyt huomaamaan asian, jota asumisolojensa puolesta taistelevat ovat parhaansa mukaan yrittäneet tuoda esille.

Hyvin sijoiteltu tuulivoima tarkoittaa sitä, että tuulivoimalat sijoitetaan riittävän kauaksi asutuksesta – vähintään kahden kilometrin päähän, kun kyseessä on yli kahden megawatin tuulivoimala. Mielellään jopa kauemmaksi, koska Suomessa kyllä tilaa riittää tuulivoimaloillekin. Tosin kannattavuus onkin sitten ihan toinen juttu.

En tiedä millä koulutuspohjalla Anni Mikkonen kirjoitustani kommentoi, mutta ainakaan hänellä ei tunnu olevan käsitystä siitä, että kuuloalueen ulkopuolellakin olevat ääniaallot etenevät ilmassa tai materiassa. Se, ettei jotain ääntä kuule, ei tee sitä suinkaan olemattomaksi. Ääniaalto kulkee väliaineessa ja saa kuin saakin ihmisen sisäkorvan reagoimaan – vaikka kuinka Mikkonen muuta väittäisi. Ja sitä seuraava tapahtumaketju onkin sitten jo ihmisen anatomiaan perustuvaa.

Vai onko fysiikan lait kirjoitettu kaikessa hiljaisuudessa uusiksi?

Mikäli tuulivoima on niin turvallista, niin mikä estää rakentamasta tuulivoimaloita sinne, missä sähköä eniten kulutetaan eli pääkaupunkiseudulle? Tuuliolot ovat Tuuliatlaksen mukaan kohdillaan ja vaikkapa Helsingin edustan saaristossa olisi oikein oivia rakennuspaikkoja tarjolla. Lähisähköä suoraan kuluttajille – mikäs sen vihreämpää?

Jostain syystä noin sadan kilometrin säteelle Helsingistä ei näyttäisi tuulivoimaloita olevan edes suunnitteilla. Kukaties asiassa on tapahtunut jokin erehdys ja sillä seudulla suojaetäisyyden suhteen metrit ovat vaihtuneet kilometreiksi? Asia olisi pikaisesti korjattava – ja mielellään jo tällä hallituskaudella.

Mikkonen ei harmi kyllä kommentoinut mm. kiinteistöjen 30 prosentin arvonlaskua kolmen kilometrin säteellä suuritehoisista tuulivoimaloista – ei ehkä siksi, ettei siitä ole vielä tuulivoimayhtiöiden sponsoroimaa tieteellistä ja luotettavaa tutkimustietoa olemassa.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT