Mielipide

MTK johtamaan maatilojen kustannusjahtia

Suomalainen maatalous on tienhaarassa. On vaarana että tuotantosuunnasta riippumatta tuottajahintojen pysyminen heikolla tasolla jatkuu kilpailun lisääntyessä ja tuotanto siirtyy olosuhteiltaan parempiin maihin: suomalainen maatalous kokee kovia.

Erityisen voimakkaana ilmiö näkyy maitosektorilla. Välillä on toiveikkaita kommentteja, mutta lähes jokainen tietää että ilmiöstä on tulossa pysyvä. Kannattavuutta parantaisi, jos myös panosten hinnat alenisivat. Osassa panoksista niin on käynyt, osassa ei.

MTK on hampaaton tuottajien edun ajaja. Jos muualla yhteiskunnassa puhutaan lamasta, kun tuotanto kansantaloudessa on miinusmerkkistä peräkkäisinä vuosineljänneksinä, niin maataloudessa puhutaan tukimuutosten ja tuottajahintojen laskun takia jopa kymmenien prosenttien heikennyksistä.

Seuraavalle ohjelmakaudelle vuodesta 2020 eteenpäin suunnitellaan heikennyksiä maataloustukiin: vaaditaan enemmän saman tukisumman saamiseksi. Käytännössä tuet nykytasoon verrattuna laskevat.

Mitä tekee MTK? Joitakin olemattoman pieniä korvauksia on jaettu kriisitukea. Nimi kriisituki on huono, koska hyöty alenevista hinnoista valuu yhteiskuntaan kuluttajille. Edullisen ruuan takia tuottajapuoli on hankaluuksissa.

Olisi reilua jos Suomen 7 800 maidontuottajan lisäksi näihin talkoisiin osallistuisivat muutkin.

MTK voisi vaikuttaa kustannuksiin seuraavalla tavalla.

Tuottajakenttä on ostoissa varsin hajanainen. Neuvotteluvoimaa ostoissa ei juuri ole. Isot ja pienemmät kauppaliikkeet höynäyttävät viljelijää – kuka nyt sen homman sattuu parhaiten osaamaan.

MTK voisi perustaa valtakunnallisen nettipalvelun, johon keskeiset maatalouskaupan toimijat Raisio, Hankkija, K-maatalous ja muutkin ilmoittaisivat hintatarjouksensa eri tuotantopanoksille.

Ostajat ilmoittaisivat ostettavat määrät ja toimitusajat. Ostot olisivat valtakunnantasolla esimerkiksi lannoitteissa miljoonissa kiloissa.

Neuvotteluvoima ostoissa kummasti paranisi. Syntyisi aitoa kilpailua. Ja tuoteryhmiä riittää.

Nyt tilanne on se, että jokainen tuottaja tilaa kuorman pari apulantaa tai lavan muoveja tai muuta tarviketta. Olisi ihan eri asia, jos tilaukset olisivat kymmenissä rekoissa ja kuljetusliikkeet hoitaisivat jakelun keskusliikkeen laskuun. Rahtikustannukset alenisivat, kun kuormat saataisiin täyteen.

Tällä hetkellä vaikuttaa hintojen yhteneväisyydestä johtuen, että joissakin tuotteissa on kartellihinnoittelun piirteitä tai vähintään oligopolistista hinnoittelua.

Nykyään kun netissä on alhaisin rahtikustannuksin pikkutavaraa myynnissä, ei tällaisen asian koordinointi viljelijöiden jäsenmaksurahoilla pitäisi mitään rakettitiedettä olla. Jos välistävetäjiä ei ole, hyöty kustannusten alenemisesta tulisi sille jolle se kuuluu eli tuottajalle.

Viljelijöiden edun puolustaminen vaatii toimia, ei korulauseita. Toimia nyt MTK, koska puolustettavien määrä, joiden etua ajatte, hupenee koko ajan.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

KiertoaSuomesta.fi mukana eurooppalaisessa innovaatiokilpailussa

Maatilojen kierrätyspalvelu kattaa nyt koko maan

MTK:ta ei kutsuttu ilmastoraporttia koskevaan paneelikeskusteluun – järjestäjien mukaan Metsä Group ja Valio edustivat maanomistajia "riittävän hyvin"