Mielipide

Opetuksessa säästäminen käy kalliiksi

Arkeni pyörii nuorten keskellä, sillä opetan toisen asteen ammatillisessa koulutuksessa nuorille liiketaloutta. Nyt kun rakennepaperi eilen julkistettiin, pistää sieltä silmään erityisesti kohta ”supistetaan toisen asteen koulutusverkkoa”. Kuinka sitä enää voidaan supistaa?

Jo nyt mennään ainakin meillä Kaakossa pienen pienillä lähiopetusresursseilla, joita haastaa oppilaiden eritystarpeiden kasvu vuosittain.

Yritän katsoa tulevaisuuteen miettien, miten käy meidän pienen Suomemme. Onko kansalaisilla enää todellisia ammattilaisia turvana? Kuinka voimme turvata sen, että saadaan nuorille tarvittava ammattitaito opetettua?

Ja mikäli supistaminen on aivan fyysistä, haluaisin muistuttaa, että esimerkiksi meidän oppilaitokseemme tulee opiskelijoita Porvoon, Kouvolan ja Venäjän rajan sisään jäävän alueen sisältä.

Jo nyt monella on koulumatkaa yli tunti suuntaansa. Jos se tuosta vielä pitenee, pitää olla suuri motivaatio, että saa opiskelijat paikalle. Etenkin kun lähiopetuksen vähenemisen myötä päivät ovat välillä kovin lyhyitä.

Kun siirrytään suurista kaupungeista pieniin, ei ole enää mitä yhdistää. Ja kun tähän lisätään vielä huonot julkisen liikenteen yhteydet, voitte olla varmoja, ettei se ainakaan lisää opiskelijoiden intoa siirtyä koulun penkille.

Kuinka me turvataan se, että myös maaseudun nuoret voivat opiskella ammattiin lähellä kotiaan? Eivät kaikki 15- tai 16-vuotiaat ole valmiita muuttamaan pois kotoa vain sen takia, ettei muuten opiskelu onnistu.

Moni nuori tarvitsee mahdollisuuden siihen, että voi opiskella lähellä kotiaan asuen omien vanhempiensa tuen lähipiirissä.

Sillä ehkäistään syrjäytymistä. Sillä tuetaan sitä, että nuoret pääsevät nopeammin kiinni työelämään, kun voimia opiskeluun jää ja opinnot etenevät oikeassa tahdissa.

Säästöt ja rakennemuutokset ovat tarpeen, mutta nyt niin kuntien sisällä kuin valtakunnallisesti kouluja ja opetusta rokotetaan kovalla kädellä. Toivon malttia ja kauaskantoisia päätöksiä kun yksityiskohdista sovitaan. Niin siellä Arkadialla kuin jok´ikisessä valtuustosalissakin. Eri alueiden omien tarpeiden tulee näkyä toteutuksessa.

Tämä uudistus on tarkoitettu koskemaan niitä alueita, joissa mahdollisuus muutokseen vielä on, suuria kaupunkeja, ei maaseutualueita.

Lue lisää

Huomio perus- kouluun

Koulukyyditettävien määrä on laskussa, vaikka kouluverkko harvenee – kuljetuksia pohdittaessa ongelmia aiheuttavat niin tontin rajat kuin matkan vaarallisuuskin

"Mietitytti, onko opiskelu hirveää juoksemista" – kaksoistutkinto tietää tuplasti työtä, mutta myös monin verroin osaamista

Metsänomistajat mukana lahjoittamassa lukioihin Petteri Taalaksen ilmastonmuutosta ja siihen liittyviä vääriä luuloja käsittelevää kirjaa