Pedot syövät liito-oravia - Lukijalta - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Mielipide

Pedot syövät liito-oravia

Liito-oravien suojelu on jatkuvasti vain osittaista. Varjellaan jotakin pesäpuuta kuin se olisi pörröhännälle ainut mahdollisuus asua kolossaan.

On todettu, että reviirin laajuus saattaa uroksella olla 50 hehtaaria, naaraalla vähemmän. Kyllä sellaisesta metsiköstä jo löytyy useita pesäkoloja. Eikä se tarvitse liikkuessaan välttämättä liitää puusta toiseen, koska se laskeutuu maahan myös ravinnon etsimiseen. Miten se muuten söisi sieniä ja marjoja?

Olen nähnyt keväisellä hangella liito-oravan jälkijonon, kun se on ylittänyt noin 100 metrin levyisen hakkuuaukon. Lienee ollut kosiomatkalla.

Luonnossa liito-oravaan kohdistuvat muut uhat ovat paljon suurempia kuin pesäkolojen menetys. Pienpedot, jotka käyttävät myös oravia ravinnokseen, ovat runsastuneet sekä lajistoltaan että yksilömäärältään.

Näitä ovat nykyisin kanahaukka, plus muut haukat, huuhkaja ja näätä. Kun nämä siivelliset ja siivettömät saalistavat ympäri vuoden, ei siinä oravanpojat paljon uskalla päätä kolosta esiin pistää.

Siis niin kuin metsää hoidetaan kirveellä, on ihmisen pidettävä huoli myös eläinkunnan tasapainosta. Pedot eivät saa vallata maata.

Pelolla odotan sitä uutista, joka kertoo pienen lapsen katoamisesta koulumatkalla. Runsas sata vuotta sitten tällaisista uutisista lehdet kertoivat.

Heinola

Lue lisää

Pitääkö metsän häviämisestä olla huolissaan?

Eikö luontoa ja ihmistä saisi suojella?

Aarre: Niilo Reilin Toivo-koira etsii leimikoista kanalintujen pesiä – kymmenen hehtaarin tarkistus sujuu koiralta parissa tunnissa

Luonnonsuojelu on politisoitunutta