Mielipide

Puolustaako oppositio maatalouden asemaa?

Heikki Niittymäki
Lukijalta 17.06.2016

Saimme seurata eduskunnassa käytyä välikysymyskeskustelua tiistaina 14.6. Se oli mielenkiintoista kuunneltava, mutta miksi sosiaalidemokraatit eivät olleet mukana välikysymyksessä? Johtuiko se siitä, että puolue ei ole kiinnostunut, miten maanviljelijä Suomessa voi ja voisi tuottaa puhtaita elintarvikkeita kansalaisille ja saisi vielä kunnollisen palkan siitä?

Olen ollut kolmekymmentäviisi vuotta tuottajien omistaman osuuskunnan palveluksessa ja päässyt seuraamaan, miten maatalous on joutunut aina olemaan se, joka on jäänyt vähemmälle, kun elintarvikkeiden hinnoista on ollut kyse. Olen nähnyt tilanteita, joissa työnantajan on käynyt huonosti eikä siksi ei ole voinut maksaa työntekijöille palkkoja. Silloin yhteiskunta on tullut apuun ja työntekijät ovat saaneet palkan. Työttömäksi jäämisen jälkeen he ovat saaneet työttömyyskorvausta – tosin ei suurta, mutta kuitenkin.

Maataloustuottajalla ei ole näitä mahdollisuuksia, jos tuotteista ei saa sellaista hintaa tai korvausta, joilla saisi maatalouden menot maksettua.  Maatalouden harjoittaja on täysin verrattavissa esimerkiksi sellaiseen yrittäjään, jonka on pakko sijoittaa rahaa koneisiin ja laitteisiin, joita hän tarvitsee tehdessään työtään.

Osuuskunnan työssä minun ei tarvinnut hankkia muita työvälineitä kuin henkilöauto lihanhankintatyötäni varten.

Toista on yrittäjien, on sitten viljelijä tai esimerkiksi maarakennusyrittäjä. Kalustoa on hankittava ja uusittava sen mukaan kuin kehitystä aloilla tapahtuu. Työt on saatava tehtyä kunnolla ja koneiden on silloin oltava hyviä ja tehokkaita.  Nyt pitää vain toivoa, että ainakin ne välikysymyksen allekirjoittaneet oppositiopuolueet, puolustavat suuressa salissa maatalouden harjoittajia, kun kysymys on maataloustuottajien kohtuullisesta toimeentulosta.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT