Mielipide

Suomen suurimmalla yritystukien saajalla ei ole ketään töissä

Lehdessänne (MT 17.10.) julkaistussa vihreiden ilmasto- ja energiatyöryhmän kannanotossa kaivataan perusteluja tuulivoimakritiikkiin. Tässä joitakin:

Suomi on jo saavuttanut etuajassa uusiutuvan energian kulutuksen tavoitteet ja meillä on maailman puhtain ilmasto.

Tuulivoimalla tuotetulla sähköllä ei ole kansantalouden, energiahuollon eikä ilmaston muutoksen kannalta Suomessa juuri merkitystä. Sen osuus sähkön tuotannosta on marginaalinen kaksi prosenttia.

Mitä enemmän tuulivoimaa rakennetaan, sitä riippuvaisemmaksi tulemme varavoimasta ja sitä kautta tuontienergiasta, kun varavoimaksi sopivimmasta puhtaasta vesivoimasta tulee pulaa.

Mikään muu energian­tuotanto ei vaadi sellaisia maapinta-aloja ja ilmatilaa kuin ailahteleva tuulivoima. Jo nyt rakennetut tuuli­voimalat ovat muuttaneet maamme maisemia ja voima­loiden ympäristöt ennen kokemattomalla tavalla.

Suomeen rakennetaan ja suunnitellaan maailman korkeimpia ja suurimpia maatuulivoimaloita. Niitä ei sallita missään muussa maassa. Saksan ja Tanskan tuulivoimaloiden keskimääräinen teho on vain neljäsosa näistä.

Yksi esimerkki tuulialan erikoisuuksista on helsinki­läinen Tuuliwatti Oy -niminen tuulivoimayritys. Yhtiö sai viime vuonna eniten yritys­tukea Suomessa, 57 miljoonaa. Yrityksen yksi pääomistaja on S-ryhmä.

Tilinpäätöstietojen mukaan Tuuliwatti on liikevaihdoltaan 70 miljoonan euron yhtiö, jolla ei ole lainkaan henkilöstöä ja osakepääoma on 3 000 euroa. Yhtiö ei myöskään maksanut vuonna 2015 lainkaan veroja.

Tämä on varoittava kritiikki siitä, millaiseen yrittäjyyteen ammattitaidottomien poliitikkojen toimet voivat johtaa ilmastonmuutoksen nimissä. Tuulisähköyrityksille on jo sovittu Suomessa noin neljän miljardin yritystuet syöttö­tariffimaksuina. Tämän lisäksi ne vaativat vielä lisää tukia verovaroistamme, mihin ei pidä suostua.

Ei juuri tullut pysyviä työpaikkoja, ei luvattuja verotuloja eikä vientiteollisuutta. Tuli epävarmaa sähkön tuotantoa, ympäristötuhoja, miljardilasku veronmaksajille sekä meluhaitat terveys­riskeineen.

Hannu Heinonen

metsänhoitaja

Lue lisää

Suomi on kriittisten raaka-aineiden keskiössä

Metsäteollisuudessa on tapahtunut energiamuutos

Bensan kulutus romahti keväällä 35 prosenttia ja lentopetrolin 90 prosenttia

Turve sai veron, henkselit ja vyön