Mielipide

Susi on huolenpidon arvoinen eläin

Suden rauhoitus oli osa luontoa. Pitkän lainsuojattoman aikakauden olisi pitänyt vaihtua turvallisen tuntuiseen olotilaan.

Jälleen on voimakkaasti herätetty henkiin suuri määrä salakaatoja.

Tämänkö katsottiin riittävän vastavedoksi sille Riistakeskuksen teettämälle viralliselle mielipidetutkimukselle? Kyselyyn vastanneista 20 prosenttia ilmoitti hyväksyvänsä salakaadot.

Selkeään kysymykseen on saatu selkeä vastaus, se ei kylmäksi jätä ketään. Ei niitäkään, jotka ikäänkuin yksipuoluejärjestelmästä käsin ovat näyttäneet halunsa heittää kaikki loka metsästäjäin niskaan.

Yli vuosikymmen on maksettu oppirahoja susitutkimuksen kuluihin metsästäjiltä kerätyistä varoista.

Susialueitten läheisyydessä asuvat ihmiset joutuvat itse myllyttämään susipelon, saamatta virkamiehiltä edes myötätuntoa osakseen.

Susipolitiikkaa on hoidettu liian virkamiesmäisesti, tilaa ei ole jäänyt asenteitten kehittymiseen parempaan lopputulokseen.

Nykyinen sarka on kynnetty loppuun, on opittava uusi ajattelutapa. On aika muuttaa tapoja.

Sudelle on saatava riistaeläinten käytönmukainen, pysyvä, määräaikaiseksi rajattu metsästysaika. Sen vuosittainen pituus voisi olla yksi kuukausi.

Nykyinen susikeskeinen, kireäksi muodostunut tilanne on eräillä alueilla saanut maanomistajat keskeyttämään Rktl:n susien jälkilaskennan.

Ihmiset on vallannut uhmamieli. Jos siinä tilassa metsälle lähdetään, niin illalla karjasta kaikki ei ole iltalypsyllä.

Etelä-Suomen pihasusi ei ole entisaikojen kylänraitilla vaeltava kulkukoira, joka kuseskelee porttipieliin. ’Eläin on aito susi, joka on saanut nimensä elintapojensa mukaisesti. Sen olinpaikka ei ole ihmisten asuinalueella.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kaleva: 28 lammasta kuoli susien hyökkäyksessä Siikalatvan Pulkkilassa

Virroilta löytyneen pantasuden kuolemasta aloitettu esitutkinta – tutkitaan törkeänä metsästysrikoksena

Luke julkisti kanta-arvion: Susilaumojen määrä kasvoi idässä – myös susien kokonaisyksilömäärä kasvoi vuoden takaisesta 185–205 yksilöön