Mielipide

Tuulivoima ei estä ilmaston vaihtelua

Se on varmaa, että ilmasto muuttuu, Heidi Paalatie. Suunta ja aiheuttajat ovatkin sitten eri juttu.

Olen aina miettinyt mikä järki on tässä hirvittävässä hässäkässä ilmastomuutoksesta, sillä kylmät ja lämpimät kaudet seuraavat toisiaan vääjäämättömästi. Niihin ei ole menneisyydessä taatusti ollut ihmisellä osaa eikä arpaa.

Professori Antero Järvisen kirjoitus "Ilmastoharhan lyhyt historia sivustakatsojan silmin", vaikuttaa hyvin uskottavalta. Kun katsoo ilmaston lämpötiloja esimerkiksi 10 000 vuoden jaksolla, on helppo havaita suuret vaihtelut ilmastossa ilman ihmisen vaikuttamista asiaan.

En ole ilmastoasiantuntija, mutta on turhaa väittää tuulivoimaloilla pelastettavan maailma. Jaksolliset vaihtelut ilmastossa vain tulevat ja niihin on sopeuduttava muulla tapaa.

On muistettava tuulivoimaloiden tarvitsevan runsaasti säätövoimaa, vai pitääkö tyyninä talvi-iltoina tulevaisuudessa kaivaa kynttilät esille?

Säätövoimana tuskin tullaan käyttämään vesi- tai ydinvoimaa. Jäljelle jäävät lämpövoimalat, joiden polttoaineena on jokin poltettava materiaali kuten hiili. Tämä puolestaan saattaa jopa lisätä pelättyjä päästöjä.

Ihmettelen miksi tuulivoimalatyömailla ei näy mielenosoittajia. Paikallisesti näiden alueiden raivaus ja rakentaminen tuhoavat huomattavasti enemmän metsää sekä lintujen ja muiden eläinten elinpiiriä kuin mitä useimmilla mielenosoittajien puolustamilla paikoilla – kuten Pyhäjoen Hanhikivellä - nyt tapahtuu.

Suurimpana ongelmana pidän kuitenkin tuulivoimaloiden kielteisiä vaikutuksia ihmisten elinolosuhteisiin nykyisellä rakentamistavalla. Onhan jo nähty, kuinka lähiasukkaiden kodista saattaa tulla oikea helvetti.

Ennen olin paljon suvaitsevammalla kannalla, mutta seurattuani tätä hullunmyllytystä, on kantani tiukentunut huomattavasti. Jokainen rakentamaton tuulivoimala on ympäristö- ja talousteko.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pidetään vesivoima mukana ilmastotyökalupakissa

Simonkadun pääekonomisti: Poliittisesti korrektisti Ruotsissa

Pohjois-Pohjanmaa hyötyy tuulivoimasta eniten – Raportti: Verotuloja yli miljardi, työpaikkoja Hollolan asukasluvun verran