Mielipide

Tuulivoimaloiden kaatumisissa hyvät kasvunäkymät

Ruotsissa kaatui jouluaaton kunniaksi iso tuulivoimala mallia Vestas 112. Öljyä ja glykolia levisi maastoon 2 000 litraa.

Voimalan napakorkeus oli 120 metriä – nyt se on laskenut noin 20 metriin. Turbiinissa on ilmeinen toimintahäiriö, jos se jostain metsästä löydetään.

Vastaavia Vestaksen voimaloita on myös Suomessa, muun muassa Närpiön Svalskullassa.

Suomessakin olisi jo korkea aika kansainvälistyä tältä osin, koska voimaloiden kaatumisissa on tekemisen meininki ja maailmalla niitä on kaatunut, syttynyt palamaan ja siipiä hajonnut.

Suomessa on ainoastaan hajonnut siipiä. Olemme jäljessä kansainvälisestä kehityksestä, mutta emme varmastikaan pitkään.

Kun sitten se ensimmäinen kaatumatautinen tollovoimala maahamme ilmaantuu, siitä saattaa seurata voimalan kotikunnalle todellinen lottovoitto. Kaatuneesta tuulivoimalasta kannattaa kasvattaa myyvä brändi.

Oletetaan, että se Suomen ensimmäinen tuulivoimala kaatuu esimerkiksi 9. joulukuuta. Ensimmäinen tehtävä on vaatia julistettavaksi tuo päivä kaatuneiden tuulivoimaloiden muistopäiväksi.

Tuo juhlava päivä aloitettaisiin seppeleen laskulla voimalan perustuksille. Valtiovallan tervehdyksen jälkeen olisi tuon onnekkaan kunnan kunnanjohtajan vuoro lausua muistosanat.

Paikallisen, vähän keikkailleen puhallinorkesterin irrottelun jälkeen olisi kuntalaisille järjestetty mahdollisuus ilmaiseen verenpaineen mittaukseen, erektiohäiriöistä keskusteluun sekä kuulon tarkistukseen.

Myös vapaaehtoisen lobotomian mahdollisuutta tulisi harkita.

Kaatunut tollovoimala tulisi jättää paikoilleen muistuttamaan ihmisen kunniakkaasta kehityshistoriasta. Sen ääreen hakeutuisivat rakastuneet parit kuvauttamaan itsensä.

Kaatuneen tollon yhteyteen tulisi pystyttää fanimyymälä myymään t- paitoja, pienoismalleja ja julisteita. Lisäksi tatuointipaja ja keilahalli,parempien kaatojen toivossa.

Tuomo KangasKaskinen
Lue lisää

Tuulivoimaa saa rakentaa Tanskassa

Tuulivoiman haitoissa uskottava ihmisten kokemuksiin

Tuulimyllyt vastatuulessa

Valtion miljardisäästöt ja tuulivoiman miljardituet