Mielipide

Unelma kodista maalla jumittui valtakoneistoon

Elykeskuksen mukaan rakennus­lupamme ”saattaisi aiheuttaa haitallista yhdyskunta­kehitystä”.

Olemme kahden vanhemman ja kahden alle kouluikäisen pienen lapsen perhe. Tämä on kannanotto sen puolesta, että saisimme elää ja asua meidän perheellemme parhaimmalla tavalla.

Kun esikoisemme syntyi, meille oli selvää että haluamme kaikki isovanhemmat osaksi elämäämme – tukiverkoksi lasten ympärille. Toivoimme, että lasten ei tarvitsisi koskaan tulla koulusta tyhjään kotiin.

Toivoimme että voimme kumpikin vanhempi käydä töissä ja pitää silti lapset kotihoidossa.

Yhteiskunnankin näkökulmasta tästä olisi ollut hyötyä, kun toisimme kumpikin verotuloja valtiolle, emmekä rasittaisi päivähoitoa.

Vastavuoroisesti haluaisimme olla isovanhemmille avuksi sekä mukana heidän arjessaan. Kolmen sukupolven asuminen vierekkäin toisi paljon hyötyjä ja ehkäisisi yksin jäämistä.

Tällä ajatuksella aloitimme projektin Oma Koti. Perheen isän kotitilasta olisimme saaneet lohkoa tontin talollemme. Kyläkoulukin olisi ollut lähellä, eikä palveluiden ääreenkään olisi ollut montaa kilometriä. Lapsilla olisi ollut luontoa ympärillä missä temmeltää ja isovanhemmat naapurissa.

Ensimmäisen kerran takapakkia tuli, kun talon tarvitsema suunnittelutarveratkaisuhakemus ei mennyt läpi emätilalain takia. Emätilalaista emme olleet ennen kuulleet, mutta se esti meitä ”muodostamasta uutta tilaa”.

Kunnasta kuitenkin kerrottiin, että rakennusjärjestys sallii tietynkokoisen sivuasunnon rakentamisen, kunhan se rakennetaan samalle tontille vanhan talon kanssa.

Sivuasunnoista kuulimme ensimmäistä kertaa, mutta se kelpasi meille hyvin, merkitystä ei ollut sillä onko tontti oma vai yhteinen, vaan sillä, että saamme lapsille parhaan mahdollisen asuinympäristön.

Laitoimme uuden hakemuksen menemään sivuasuntoa varten ja maankäyttölautakunta sen hyväksyi, sillä täytimme kaikki ehdot. Tässä välissä meille oli ehtinyt syntyä toinenkin lapsi ja olimme onnellisia, sillä näytti, että saamme lapsille rakennettua sen parhaan mahdollisen kodin.

Elykeskus kuitenkin valitti saamastamme luvasta hallinto-
oikeuteen. Perheemme elämä pysähtyi siihen hetkeen, kun saimme soiton kaiken keskeytymisestä kesken tiiviin suunnittelutyön.

Sen lisäksi että tämä murskasi tulevaisuuden suunnitelmamme ja toiveemme, meillä ei ollutkaan enää tarjota töitä paikallisille yrittäjille kotimme rakentamisessa. Tämän laman keskellä se olisi varmaankin ollut ihan toivottavaa.

Elykeskus perusteli valitustaan sillä, että ensimmäinen hakemuksemme omakotitalolle hylättiin, koska sen toteutumisen lohkomisineen esti emätilalaki.

Elykeskus perusteluissaan pelkäsi myös, että jos meille myönnettäisiin lupa sivuasunnon rakentamiseksi, muutkin ihmiset saattaisivat alkaa haluta käyttää samaa mahdollisuutta.

Valituksensa ely­keskus päätti lauseeseen että sivu­asuntomme ”saattaa aiheuttaa haitallista yhdyskuntakehitystä”.

Luvan myöntänyt maankäyttölautakunta kuitenkin oli sitä mieltä, että sivuasunto ei aiheuta haitallista yhdyskuntakehitystä.

Eikö kolmen sukupolven samalla tontilla yhdessä elämisen ja toisistaan huolehtimisen ajattelisi olevan erittäin toivottavaa yhdyskuntakehitystä?

Ja mitä ajatella tuosta, että jos meidän annettaisiin rakentaa sivuasunto, niin muutkin haluaisivat samaa. Kyllähän se sama oikeus on kaikkien saatavilla, jotka ehdot täyttävät, huolimatta siitä saammeko me luvan vai emme.

Pyysimme lakimiestä lukemaan tapauksemme asiakirjat. Luettuaan hän sanoi, että elykeskuksen toiminta on ollut kohdallamme todella törkeää. 
Mitään oikeaa estettä ei sivu­asunnollemme pitäisi olla.

Kysyimmekin elykeskukselta, onko valitus tässä tapauksessa ollut ainoa, vai elykeskukselle helpoin ja nopein ratkaisu. Ja eikö elykeskuksen toimintaa voisi kehittää valitusten laatimisesta vuoropuhelun suuntaan sen sijaan, että ripustetaan ihmiset roikkumaan löysään hirteen pitkäksi aikaa?

Pian olemme vuokra-asunnossamme odotelleet jo vuoden hallinto-oikeuden ratkaisua asiassa.

On masentavaa ajatella, että lastemme koko tähän­astisen eliniän ajan olemme joutuneet taistelemaan oman kodin rakentamisen puolesta. Olisimme sen ajan käyttäneet kodin rakentamiseen ja eläisimme siellä nyt onnellisena perheenä.

Lue lisää

Meidän metsämme eivät ole meidän?

Raskaspäästöinen paalutus kaupungeissa on jäämässä pois pakollisesta hiililaskennasta – ilmastoselvitys ei pääosin koske loma- ja maatilarakennuksia

Saunat, aitat ja muut pienet rakennukset halutaan vapauttaa luparumbalta – veden, viemärin ja sähkötkin saa vetää, mutta keittiö voi olla liikaa

Ympäristöministeri vaihtuu