Mielipide

Värvätty marjabisnes ei ole jokamiehenoikeutta

Tänäkin kesänä Lapin metsät ja suot täyttyvät marjayritysten ulkomailta värväämistä tuhansista marjanpoimijoista. Yksittäinen suomalainen paikallinen asukas voi katsella vain sivusta, kun suot ja metsät täyttää kymmenien poimijoiden armeijat, jotka hetkessä tyhjentävät alueen ja siirtyvät värväriyritysten joukkoliikenteellä seuraavaan kylien marjapaikkaan.

Paikalliselle jokamiehen poimijalle jää muutama marja sankonpohjalle.

Lapin liitto, lappilaisten etujärjestö, on asettunut marjabisneksen puolelle ja hylännyt paikallisten asukkaiden jokamiehenoikeudet. Linjaa liitto perustelee sillä, että marjat ovat elintärkeitä suomalaiselle elintarviketuotannolle. Todellisuudessa esimerkiksi Savukoskelle varastoiduista marjoista 90 prosenttia menee raaka-aineena ulkomaille.

Lapin liitto ei ole tehnyt mitään sen eteen, että marjat jalostettaisiin Lapissa ja syntyisi alan teollisuutta.

Suomen eduskunta ja lappilaiset kansanedustajat ovat myös hiljaa asiasta ja toivovat, että marjastuskausi menisi mahdollisimman pian ohi eikä kiusallisesta asiasta tarvitsisi ainakaan eduskunnassa puhua mitään.

Vaalien alla kaikki edustajat hehkuttivat paikallisten asukkaiden marjaetujen puolesta, mutta kun ”äänet on poimittu” on asia myös unohtunut.

Yksikään lappilainen kansanedustaja ei ole tehnyt asiassa eduskunnassa edes kirjallista kysymystä maan hallitukselle – lakialoitteesta puhumattakaan.

Eduskunnassa ajatellaan, että Suomen luonnonvaraiset marjat, sienet ja kasvit kuuluvat kaikille maailman kansalaisille ja ne saa poimia, kuka haluaa.

Tämän ovat ymmärtäneet marjayritykset, jotka tuhansittain marssittavat Thaimaasta, Ukrainasta, Valkovenäjältä, Mongoliasta, ties mistä loukkaamaan paikallisten asukkaiden – suomalaisten – jokamiehenoikeuksia.

Poikkeuksen on tehnyt Vietnamin Suomen-suurlähettiläs, joka kielsi vietnamilaisten marjanpoimijoiden tulon Suomeen, koska heidän toimeentuloaan ei voitu taata ja toiminnassa todettiin olevan ihmiskaupan piirteitä.

Yksi suomalainen marjanpoimija, jonka jokamiehenoikeuksia loukataan

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Riittävä henkilöstömäärä on edellytys hyvälle hoidolle

Hirvien hoivaus tulee kalliiksi

Kova Brexit sekoittaisi EU:n elintarvikemarkkinat