Valkohäntäpeura toi pelätyn loismadon - Lukijalta - Maaseudun Tulevaisuus
Mielipide

Valkohäntäpeura toi pelätyn loismadon

MT kertoi (9.12.), että maanomistajalle tulossa velvoite torjua vieraslajeja.

Valkohäntäpeura on haitallinen vieraslaji. Kanta on kasvanut yli 42 000 yksilön. Tänä vuonna peurakolareiden määrän ennustetaan ylittävän viime vuoden ennätykselliset 5 300 kolaria.

Paitsi kolareita, peura aiheuttaa huomattavia vahinkoja puutarhaviljelmillä, puutarhoissa metsissä ja viljelyksillä. Se toimii borrelioosia levittävän punkin isäntäeläimenä sekä kilpailee osin samoista elinympäristöistä hirvieläimiemme kanssa.

Näiden haittojen lisäksi on nyt todettu, että Minnesotasta 1930-luvulla siirretty peura toi mukanaan pelätyn imusuonimadon. Se on huomaamatta levinnyt maamme hirvieläimiin; hirviin, poroihin, metsäpeuroihin ja metsäkauriisiin.

Haittavaikutuksia ei vielä tiedetä. Se tiedetään, että jopa 20 senttimetriä pitkäksi kasvava mato aiheuttaa nähtäviä muutoksia imusuonten ympärillä.

Poroilla on tunnistettu ihomuutoksia. Ihmisiin madon ei, ainakaan toistaiseksi, tiedetä siirtyneen.

Valkohäntäpeurakantaa ei ole saatu kuriin. Tämän osoittavat vahinko- ja onnettomuustilastot sekä kannan voimakas kasvu. MMM:n suunnittelemat toimet – muun muassa peuran jousimetsästys – eivät tuo ongelmaan muutosta.

Tilanteeseen voidaan vaikuttaa vain, kun yhä useampi metsästäjä saa oikeuden valkohäntäpeuran metsästykseen. Metsästys voidaan järjestää samalla tavoin kuin metsäkauriinkin, jonka metsästys vapautettiin.

Vapauttaminen tarkoittaa, että valkohäntäpeuraakin voitaisiin metsästää ilman, että tarvittaisiin vähintään 500 hehtaarin suuruista yhtenäistä maa-aluetta. Tämä ei sulje pois metsästysseurojen roolia, vaan maanomistaja voisi jatkossakin vuokrata maansa seuralle.

MMM:n tulee ryhtyä viipymättä toimeen, jotta valkohäntäpeura saadaan kuriin ja sen aiheuttamat uhkat ja menetykset torjuttua.

Voidaanko riittäviin tuloksiin päästä metsästys vapauttamalla vai tuleeko jossakin vaiheessa vastaamme tilanne, jossa valkohäntäpeura tulee kokonaan hävittää? Onko uhkana, että valkohäntäpeura joutuu EU-­komission haitallisten vieraslajien listalle?

Tarvitaan kansallisia toimia.

Lue lisää

Peurojen määrä kuriin

”Peuroja tai kauriita näkee lähes joka kerta, kun käyn metsäpalstalla" – Lukijoiden kohtaamat peuravahingot vaihtelevat alueittain

Haitallisten vieraslajien torjuminen vaatii pitkäjänteistä työtä – Lue vinkit yleisimpien lajien torjuntaan

Kaikki ihmisen Suomeen tuomat kasvit ovat vieraslajeja – puutarhurin on pidettävä oman pihansa lajit kurissa