Mielipide

Verottaja metsän­omistajan kimpussa

Myin pojalleni kymmenen hehtaarin suuruisen määräalan omistamastani metsästä. Kyseessä oli niin sanotusta kaukaniitystä metsittynyt palsta, joka sijaitsee kantatilasta noin 10–15 kilometrin päässä. Arvioitin alueen metsänhoitoyhdistyksellä ja kauppakirja tehtiin kaupanvahvistajalla.

Olin omistanut alueen yli 30 vuotta, joten myynnistä ei mene veroa. Mitään sukulaisalennusta ei annettu. Kopio arviosta lähetettiin verottajalle.

Eipä aikaakaan, kun verottaja lähestyi minua kirjeellä. Kyseessä oli selvityspyyntö ja verolaskelma ”kiinteistön” luovutuksesta, vaikka alueella ei ole minkäänlaista rakennusta. Myyntihinnasta oli vähennetty niin sanottu hankintameno-olettama, ja lopusta oli laskettu luovutusvoitto.

Eniten ihmetytti laskelmassa ollut hankinta-aika eli 2.1.2006. Soitin verosihteerille, joka selvityspyynnön oli lähettänyt. Kun kysyin, mikä vuosiluku 2006 oli, hän kertoi sen olevan oletettu (tuulesta temmattu) hankinta-aika. Silloinhan minä olisin joutunut maksamaan veroa luovutusvoitosta, koska en olisi omistanut tilaa kymmentä vuotta.

Kannattaa olla tarkkana, sillä verottaja vetää aina kotiinpäin.

metsänomistaja

Siikalatva, Pulkkila

Lue lisää

Ilkeä asenne

Metsät ovat meidän

"Esi-isät ovat taistelleet tämän maan puolesta ja nyt sitä ajetaan alas" – kuiviketurpeen saatavuudesta nousi iso huoli MTK:n valtuuskunnassa

Metsätilakaupassa sadan vuoden takainen meininki